Εταιρείες ταχυμεταφορών: Η καραντίνα αυξάνει τον τζίρο αλλά και το κόστος

Εταιρείες ταχυμεταφορών: Η καραντίνα αυξάνει τον τζίρο αλλά και το κόστος
Οι τάσεις στην αγορά - Η μάχη για το «επίπεδο» υπηρεσιών, οι προσλήψεις, οι συνέργειες με το λιανεμπόριο και …οι πτήσεις cargo.

Με συνεργασίες, προσλήψεις και χωρίς αυξήσεις τιμών – ως μέσο μετακύλησης του αυξημένου κόστους λειτουργίας – η πλειοψηφία των εταιρειών ταχυμεταφορών αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στο τρέχον περιβάλλον, όπου καλούνται να ανταπεξέλθουν σε παραδόσεις για αγορές μέσω e-shops, που τρέχουν με ρυθμό 50-60% κατά μέσον όρο, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται στο επίκεντρο ελέγχων από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Οι εταιρείες ελέγχονται κυρίως για την τιμολογιακή τους πολιτική που δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους τους πάνω από αυτό προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την περίοδο της καραντίνας.

Ισχυρή ζήτηση

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν ως γνωστόν δώσει ώθηση στις διαδικτυακές πωλήσεις μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων και κυρίως ηλεκτρονικών ειδών, οργάνων γυμναστικής, προϊόντων ομορφιάς, εργαλείων για μικροκατασκευές/κηπουρική αλλά και παιδικά είδη, κατηγορίες που τρέχουν στα e-shops με ρυθμό από 30% μέχρι πάνω από 70% (εξαιρώντας κάποιους κωδικούς, οι πωλήσεις των οποίων αναπτύσσονται με τετραψήφια ποσοστά). Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας skroutz τον Μάρτιο ήταν αυξημένες πάνω από 40% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή όμως που αυξάνεται η ζήτηση υποχωρεί το επίπεδο υπηρεσιών, καθώς οι παραδόσεις τείνουν να αποκλίνουν από τις συνήθεις καθυστερήσεις. Αναφέρονται σε κάποιες περιπτώσεις χρόνοι κοντά στις δέκα μέρες για μεταφορά δεμάτων από ένα σημείο της Αττικής σε ένα άλλο, αποστάσεις που θα ήθελαν λιγότερο χρόνο ακόμη και με τα πόδια.

Αναφορές υπάρχουν όμως και για παραδόσεις που ματαιώνονται, κυρίως για διασυνοριακές συναλλαγές, λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει κάθε χώρα για την πανδημία. Αν και εγχώριες εταιρείες σχολιάζουν στο FortuneGreece ως μεμονωμένες τέτοιες περιπτώσεις, είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η Amazon προέβη σε σχετικές γνωστοποιήσεις σε συνέχεια προσαρμογών των υπηρεσιών της στις διάφορες χώρες του κόσμου που έχει παρουσία, περικόπτοντας ορισμένες υπηρεσίες για να εστιάσει σε παραδόσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της νόσου.

Αναδυόμενες τάσεις

Στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές αναφέρουν στο Fortune Greece ότι η πτώση της ζήτησης από εταιρείες του χονδρεμπορίου – δεδομένου ότι τα περισσότερα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά – αντισταθμίζεται εν μέρει από τις αυξημένες ανάγκες στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Με άλλα λόγια ανοίγουν δουλειές για μεταφορικό έργο που δεν υπήρχε πριν την τρέχουσα κρίση. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η αεροπορική βιομηχανία, που αναγκάστηκε να καθηλώσει το στόλο της παγκοσμίως, στρέφεται ολοένα περισσότερο στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι cargo μεταφορές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται για αρκετό διάστημα, ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα θα πάρει χρόνο. Μια άλλη τάση στο νέο περιβάλλον είναι οι συνεργασίες εταιρειών ταχυμεταφορών με αλυσίδες, όπως αυτή της ΑΒ με τη Speedex ή της Σκλαβενίτης με την West Postal Services. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Σήμερα μάλιστα η ΜΕΤΡΟ ανακοίνωσε 450 προσλήψεις για τις ανάγκες των My market, του e-shop και των κέντρων διανομής.

Και καθώς τα κενά συμπληρώνονται σε ένα βαθμό με συνέργειες παραμένει αγκάθι το θέμα της τιμολόγησης της υπηρεσίας παράδοσης, καθώς το μεταφορικό κόστος πρέπει να απορροφηθεί σε κάποιο βαθμό πριν φτάσει στον καταναλωτή.

Αυξάνεται το κόστος λειτουργίας

Η ACS για παράδειγμα, με ηγετική θέση στην τοπική αγορά διακινώντας ετησίως πάνω από 50 εκατομμύρια αποστολές (courier και post), με 270 καταστήματα πανελλαδικά, είναι αντιμέτωπη με πάνω από 60% αύξηση στις παραδόσεις ηλεκτρονικών αγορών κατ’ οίκον την ώρα που το δυναμικό της έχει μειωθεί κατά 20% λόγω των έκτακτων μέτρων αποφυγής συγχρωτισμού, τόσο στα κέντρα διαλογής, όσο και στα καταστήματά της. Η εταιρεία, αν και δεν έχει αυξήσει τις τιμές της την τελευταία δεκαετία, πρόσφατα για να αντιμετωπίσει την επείγουσα κατάσταση αποφάσισε να επιδοτήσει με 0,45 ευρώ ανά αποστολή τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις-καταστήματά της, ώστε να πραγματοποιήσουν άμεσα τις απαραίτητες επενδύσεις σε πρόσθετο προσωπικό, αποθηκευτικούς χώρους, μεταφορικά μέσα κ.α.. Ανακοίνωσε δηλαδή στους πελάτες της ισόποση έκτακτη χρέωση, από 1/4/20, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του εκτιμώμενου πρόσθετου κόστους λειτουργίας, κατά το μοτίβο “emergency situation surcharge” που εφαρμόζουν και διεθνείς εταιρείες ταχυμεταφορών. Μετά από κάποιες αντιδράσεις, ανακάλεσε άμεσα την πρόσθετη χρέωση αναλαμβάνοντας να επιδοτήσει η ίδια τις επιχειρήσεις των συνεργατών της ενώ για το θέμα είχε πάρει θέση και ο επικεφαλής του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος της QUEST Συμμετοχών Α.Ε., στον όμιλο της οποίας ανήκει η ACS.

ACS: Αναλάβαμε εμείς το επιπλέον κόστος των συνεργατών μας- Πού αποδίδει την αναστάτωση

Xθές ενεπλάκη σε πληροφορίες περί ανατιμήσεων η Γενική Ταχυδρομική, εταιρεία με δίκτυο περίπου 260 καταστημάτων, την οποία επίσης επισκέφθηκε κλιμάκιο των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορίου, χωρίς όμως να εντοπίσει κάτι το μεμπτό, καθώς η εταιρεία δεν έχει κάνει αυξήσεις και δεν υπήρξε κάποια καταγγελία σε βάρος της, όπως άλλωστε διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ο Τάκης Βαρζακάκος, εκπροσωπώντας τη διοίκηση.

Επίσης σε διευκρινιστική του ανακοίνωση αναφέρεται στον αυξημένο όγκο δουλειάς που έχουν να διαχειριστούν αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι στην διαλογή και διανομή πακέτων. «Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να είμαστε συνεπείς απέναντι σε όσους μας εμπιστεύονται. Δεν τα καταφέρνουμε πάντοτε αλλά καθημερινά προσπαθούμε να προσαρμοζόμαστε στις έκτακτες συνθήκες που έχουν φέρει σοβαρές ανατροπές στη δουλειά και τη ζωή μας», προσθέτει.

Μια άλλη εταιρεία του κλάδου, η ΕΛΤΑ Courier, προσλαμβάνει προσωπικό για να αντεπεξέλθει στις έκτακτες συνθήκες. Σύμφωνα με προκήρυξη μέχρι τα τέλη Απριλίου (23/4) τρέχει διεθνής διαγωνισμός προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των υπηρεσιών ταχυμεταφορών. Η ομάδα έργου του αναδόχου πρέπει να αποτελείται από 50 άτομα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία, αν και καταβάλλει προσπάθεια για να τηρήσει το στόχο παραδόσεων εντός 1 με 3 ημερών, λόγω έκτακτων ακυρώσεων πτήσεων, αλλαγών σε ακτοπλοϊκές διαβιβάσεις ή άλλων κωλυμάτων, αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στη διαβίβαση των αντικειμένων. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ερρίκος Τζαβάρας, διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι «όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες προσφέρονται κανονικά και στις ίδιες (προ της πανδημίας) τιμές, χωρίς καμία αναπροσαρμογή ή επιβάρυνση για τους πελάτες…».