Εταιρικά «παιχνίδια» αποδοτικότητας

Εταιρικά «παιχνίδια» αποδοτικότητας

Ευφάνταστοι τρόποι για να ενισχύσετε την απόδοση των συνεργατών σας.

Κλεισμένοι σε έναν τυπικό, απρόσωπο συνεδριακό χώρο, στο Παρίσι, διευθυντές και λοιπά στελέχη της Χ επιχείρησης υποβάλλονται στο επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο μαρτύριο της… σταγόνας: Αποτίμηση της προηγούμενης χρονιάς. Νέοι στόχοι για τη χρονιά που έρχεται. Ομιλίες επί ομιλιών για το πώς οι επόμενοι μήνες μπορεί να φέρουν καλά ή τουλάχιστον καλύτερα αποτελέσματα, αρκεί όλοι να σηκώσουν τα μανίκια.

Έπειτα από δύο εβδομάδες σεμιναρίου, η κούραση -κυρίως η ψυχολογική- έχει καταβάλει τους πάντες, μαζί με το άγχος για το πώς θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν τις ομάδες των συνεργατών τους…

Διαβάστε: Κατάρτιση και Ενίσχυση Δεξιοτήτων

Εκτός όμως από τις κλασσικές υπάρχουν πια και οι πρωτοποριακές τεχνικές μάνατζμεντ, επισημαίνει η Les Echos, που μπορεί σε μερικούς να ακουστούν ως… ομαδική ψυχοθεραπεία ή ακόμη και ως ακριβά καψόνια! Όσοι πάντως τις δοκίμασαν -αναφέρει η έγκριτη γαλλική εφημερίδα- θεωρούν ότι το ευκταίο επετεύχθη. Ιδού:

Τύφλα να ‘χει ο σομελιέ!
Απαιτούνται ένα tablet, αρκετά μπουκάλια κρασί και πολλές ώρες ανάγνωσης της Αγκάθα Κρίστι. Η υπόθεση εργασίας έχει επίκεντρο την υποτιθέμενη δολοφονία ενός οινοποιού στο κελάρι. Η ομάδα καλείται να βρει τον δολοφόνο, έχοντας ως μοναδικά βοηθήματα το tablet -όπου θα προβάλλονται βιντεοσκοπημένες «μαρτυρίες»- και τις γνώσεις τους στην οινοπαραγωγή και στη γευσιγνωσία. Η άσκηση εκτιμάται ότι ενισχύει τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και τη συνεργασία.

Ο πόλεμος των post-it
Η ομάδα αποφασίζει μία θεματική ενότητα ζωγραφικής δημιουργίας και φιλοτεχνεί πάνω σε post-it. Σε μία προσωρινή εικαστική παρέμβαση στον εργασιακό χώρο, τα παράθυρα γίνονται «καμβάς», που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μοιραστούν, χωρίς να επικαλύπτουν ο ένας τη δημιουργία του άλλου. Ζητούμενο είναι η φαντασία, η αρμονία στο αποτέλεσμα και, φυσικά, ο σεβασμός του προσωπικού χώρου του άλλου.

Διαβάστε: Ο μύθος του multitasking

Η ομάδα… πετά!
Λέγεται ότι τα αθλήματα ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα και κατά συνέπεια την παραγωγικότητα σε μία εταιρία. Μία προτεινόμενη λύση για να μετέχουν όλοι είναι η χρήση των λεγόμενων «Spring Stilts» (κάτι σαν τα τεχνητά άκρα των αθλητών με ειδικές ανάγκες, με ενσωματωμένες μπότες). Η αίσθηση είναι σαν να φοράς παπούτσια με ελατήρια, που σου επιτρέπουν να κάνεις άλματα, περπατώντας ή ακόμη και τρέχοντας. Απαραίτητο προσόν είναι η καλή ισορροπία. Σκοπός είναι τα μέλη της ομάδας να μάθουν να προσαρμόζονται ευκολότερα σε νέες καταστάσεις.

Μαθήματα στρες στην κουζίνα
Ένας κατάλληλος χώρος για δοκιμές… αδρεναλίνης είναι η κουζίνα ενός fast food εστιατορίου. Η πρόκληση για κάθε ομάδα είναι να συντονιστεί σωστά, ώστε να προλάβει να φτιάξει και να σερβίρει ένα ολοκληρωμένο μενού (μπέργκερ, τηγανητές πατάτες, σάλτσα και αναψυκτικό) μέσα σε μόλις ένα λεπτό. Η συλλογικότητα, η οργάνωση και η καλή διαχείριση του στρες είναι το εισιτήριο για την επιτυχία.