Eteron για αγορά εργασίας: Η ανάκτηση των αποδοχών στην Ελλάδα είναι μικρότερη του 1/3 από το 2011

Eteron για αγορά εργασίας: Η ανάκτηση των αποδοχών στην Ελλάδα είναι μικρότερη του 1/3 από το 2011
Πελάτες καταστήματος εξυπηρετούνται την πρώτη μέρα κανονικής λειτουργίας του μετά από την άρση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας των οποίων περέμεινε κλειστό για περισσότερο από δύο μήνες, Αθήνα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021. Τα καταστήματα στην Αθήνα και στα περισσότερα μέρη της χώρας, όπου δηλαδή το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, άνοιξαν σήμερα τηρώντας μέτρα προστασίας του κοινού και των εργαζομένων από την πανδημία του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι θέσεις εργασίας που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν υψηλότερες αποδοχές.

Οι αποδοχές των εργαζομένων στην Ελλάδα ανέκτησαν μέχρι το 2023 λιγότερο από το 1/3 της συνολικής τους πτώσης από την αρχή της κρίσης του 2011, σύμφωνα με νέα έρευνα του ινστιτούτου Eteron για την αγορά εργασίας στη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην έρευνα μελετάται η πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας την περίοδο 2011–2023 και η σχέση της με τις νέες τεχνολογίες: αυτοματοποίηση, πράσινες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη.

Αναδεικνύονται δέκα δεδομένα για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας από το 2013 και εξής, τη σχέση της με τις νέες τεχνολογίες, τα χάσματα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την πορεία των διαφόρων κλάδων της οικονομίας, καθώς και των περιφερειών της χώρας.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς εργασίας παρουσιάζει σημαντική ετερογένεια: ως προς τις αποδοχές, την εργασιακή εμπειρία γυναικών και ανδρών, αλλά και την τεχνολογική εξέλιξη.

Η ανάλυση που εκπονήθηκε από τον Στέφανο Τύρο, ερευνητή σε θέματα εργασίας και νέων τεχνολογιών στο Harvard Business School, αντλεί δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ (για πληθυσμό, ανεργία, πληθωρισμό), από τη Μονάδα Εμπειρογνωμόνων για την Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση και Κοινωνικές Υποθέσεις (Μ.Ε.Κ.Υ.), καθώς και από διεθνείς δείκτες για την αυτοματοποίηση, τις πράσινες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 δεδομένα-κλειδιά για την ελληνική αγορά εργασίας

  • Η ανεργία έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά οι πραγματικές αποδοχές έχουν ανακτήσει λιγότερο από το 1/3 της συνολικής τους πτώσης από την αρχή της κρίσης.
  • Από το 2013 έως το 2023, η ανεργία μειώθηκε, όμως οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν δυσανάλογα θέσεις μεσαίων-χαμηλών αποδοχών
  • Οι θέσεις εργασίας που είναι εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι πράσινες θέσεις εργασίας μειώθηκαν. Αντίθετα, οι θέσεις που είναι εκτεθειμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη αυξήθηκαν ελαφρώς
  • Οι θέσεις εργασίας που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν υψηλότερες αποδοχές. Υψηλές αποδοχές καταγράφονται επίσης σε θέσεις εργασίας με είτε πολύ υψηλή είτε πολύ χαμηλή έκθεση στην αυτοματοποίηση και την πράσινη μετάβαση.
  • Η αναλογία γυναικών προς ανδρών αυξήθηκε (από 70% σε 75%). Με αυτούς τους ρυθμούς, όμως, θα χρειαστούν ακόμη πέντε δεκαετίες για να φτάσει η απασχόληση των γυναικών αυτή των ανδρών.
  • Οι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ οι άνδρες καταλαμβάνουν τις περισσότερες πράσινες θέσεις εργασίας.
  • Οι μεγαλύτεροι κλάδοι (χονδρικό εμπόριο, γεωργία) μειώνονται, ενώ αυξάνονται οι τομείς υπηρεσιών καταλύματος και υγείας.
  • Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη έκθεση στην αυτοματοποίηση είναι η δημόσια διοίκηση. Οι κατασκευές, καθώς και οι επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες, εμφανίζουν τον υψηλότερο αριθμό πράσινων θέσεων εργασίας. Οι επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες, όπως και η παροχή υπηρεσιών, παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
  • Η Αττική κατέχει το 1/3 της συνολικής απασχόλησης της χώρας, υπερδιπλάσιο ποσοστό από τη δεύτερη σε μέγεθος, την Κεντρική Μακεδονία. Το μερίδιο απασχόλησης της Αττικής παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό κατά την περίοδο 2013–2023, με τη μεγαλύτερη (σχετική) αύξηση να παρατηρείται στην Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, και τη μεγαλύτερη μείωση στη Θεσσαλία.
  • Η Αττική παρουσιάζει σαφώς διαφορετική επαγγελματική κατανομή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες, καθώς αποτελεί το διοικητικό και τεχνολογικό κέντρο της χώρας, ενώ εμφανίζει τη μεγαλύτερη τεχνολογική έκθεση από όλες τις περιφέρειες και στους τρεις τεχνολογικούς δείκτες.

Όσον αφορά το μέλλον, διαφαίνεται ότι οι διαφορετικές τεχνολογίες θα επηρεάσουν ανομοιογενώς τα επιμέρους τμήματα της αγοράς εργασίας, με τις γυναίκες να έχουν πολύ διαφορετικές προοπτικές από τους άντρες και την Αττική από την υπόλοιπη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: