Εthereum 2.0: Οι προσδοκίες και οι επιφυλάξεις για την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση 

Εthereum 2.0: Οι προσδοκίες και οι επιφυλάξεις για την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση 
ethereum Photo: pixabay.com

Μετά βαΐων και κλάδων αναμένουν χρήστες και επενδυτές την αναβάθμιση του Blockchain Ethereum, η πραγματοποίηση της οποίας θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και ίσως να αποτελέσει game changer στον ιδιότυπο ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί με το Bitcoin.

Ωστόσο, ο ιδιοφυής ιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin, θεωρεί ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για το Ethereum είναι μεγάλο πρόβλημα, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη με τα νέα της Forkast. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό… μειονέκτημα που έχει να αντιμετωπίσει. Όσο ελπιδοφόρο και αν φαίνεται να είναι, για παράδειγμα, το Ethereum 2.0, δεν φαίνεται να λύνει βασικά προβλήματα.

Το blockchain του Ethereum «τρέχει» το αλγοριθμικό πρωτόκολλο proof-of-work (PoW) που επιτρέπει έως 15 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο –ή περίπου τόσο– και, ουσιαστικά, θεωρείται πως είναι ακατάλληλο για την «οικοδόμηση» οποιασδήποτε αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi). Σε αυτό το πλαίσιο, η προμήθεια που πρέπει να πληρωθεί για την κατανάλωση φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα υψηλή, λόγω των λιγοστών συναλλαγών τις οποίες το δίκτυο καλείται και δύναται να επεξεργαστεί – κάτι το οποίο ανεβάζει τις τιμές. Πρόσφατη έρευνα της Dune Analytics έδειξε ότι περίπου 2-5% των συναλλαγών με το Ethereum απέτυχαν εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονταν με τις τιμές του αερίου.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με το Ethereum είναι η «φτωχή» εμπειρία που προσφέρει στον χρήστη σε ό,τι αφορά το design. Ως αποτέλεσμα, ο μέσος χρήστης που ενδέχεται να θέλει να ασχοληθεί με αποκεντρωμένες εφαρμογές χρηματοδότησης (DApp), για παράδειγμα, θα αποφύγει να το πράξει, επειδή το interface δεν είναι ελκυστικό, ενώ οι περισσότεροι χρήστες δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να μάθουν να χρησιμοποιούν την εν λόγω πλατφόρμα. 

To Ethereum 2.0

Για να ανταποκριθούν σε αυτά τα ζητήματα που χρονίζουν, οι προγραμματιστές του Ethereum ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του Eth2, μια σειρά αναβαθμίσεων σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει τη μετάβαση από το πρωτόκολλο proof-of-work (PoW) στο πρωτόκολλο proof-of-stake (PoS) και σε Sharding.

Με άλλα λόγια, οι χρήστες θα μπορούν να εξορύξουν μπλοκ και να επικυρώσουν συναλλαγές ανάλογα με το πόσα νομίσματα έχουν στην κατοχή τους. Το Ίδρυμα Ethereum ανακοίνωσε ότι αναμένει η μετάβαση στο PoS να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. 

Tα προβλήματα της αναβάθμισης…

Το πρωτόκολλο proof-of-stake αφορά τη μείωση του κόστους εξόρυξης και της κατανάλωσης ενέργειας, ωστόσο η απόδοση του δικτύου θα αυξηθεί μόνο εάν μειωθούν οι χρόνοι των μπλοκ ή / και αυξηθούν τα μεγέθη των μπλοκ.

 Παρότι το Ίδρυμα Ethereum ισχυρίζεται ότι θα φέρει στο φως αναβαθμίσεις που επιλύουν, σε κάποιο βαθμό, το μείζον πρόβλημα της ταχύτητας επεξεργασίας συναλλαγών και το υψηλό κόστος των τελών φυσικού αερίου, δείχνει να αγνοεί ζητήματα που, εάν επιλυθούν, θα ανοίξουν πόρτες για μεγαλύτερο αριθμό χρηστών, όπως για παράδειγμα το φιλικό interface.

Επίσης, πέρα από τα τέλη, υπάρχουν πολλά ζητήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία επιβεβαίωσης μιας συναλλαγής. Πολύ συχνά οι χρήστες δεν λαμβάνουν επιβεβαίωση αμέσως μετά τη συναλλαγή, κάτι που προκαλεί υπερβολική αβεβαιότητα. Για χρήστες που έχουν συνηθίσει άμεσα αποτελέσματα στο διαδίκτυο, αυτή είναι μια περίεργη και απογοητευτική εμπειρία. Εύλογα, λοιπόν, η απαισιοδοξία για το αποτέλεσμα που θα φέρουν οι αναμενόμενες αλλαγές διογκώνεται.