Ethereum: Προ των πυλών το hard fork του Λονδίνου- Στις 4 Αυγούστου η ριζοσπαστική αναβάθμιση 

pixabay.com

Ριζοσπαστικά αναμένεται να αναβαθμιστεί το δεύτερο τη τάξει βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονόμισμα, το Ethereum. Πέρα από την πολυαναμενόμενη μετάβαση στο Ethereum 2.0, θα προηγηθεί το hard fork του Λονδίνου, το οποίο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα λάβει χώρα στις 4 Αυγούστου του 2021.

Η εν λόγω αναβάθμιση, η οποία πήρε το όνομά της από τη συνάντηση των προγραμματιστών του δικτύου στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας, θα συμπεριλάβει τις ζωτικές αλλαγές 1559 και 3554. Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση του Λονδίνου είναι ένα από τα ορόσημα. Θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον του Ethereum.

Γιατί το Blockchain του Ethereum χρειάζεται βελτιώσεις;

Βρέθηκε στον «αέρα» το 2015. Έκτοτε η χρήση του Ethereum έχει ενισχυθεί μαζικά, ενώ τα επόμενα έξι χρόνια θα γίνει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο Blockchain. Είναι το σπίτι πολλών stablecoins, αμέτρητων NFTs και DeFi, ενώ το εγγενές νόμισμά του, το Ether, τυχαίνει να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα βάσει κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το πρωτόκολλο proof of work.

Σε αυτές περιλαμβάνονται καθυστερημένες συναλλαγές και αδικαιολόγητα υψηλά τέλη, που σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις φτάνουν τετραψήφια νούμερα.

Οι προγραμματιστές που εργάζονται στο blockchain του Ethereum τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά και για αυτό επέλεξαν τη μετάβαση του δικτύου στο αλγοριθμικό πρωτόκολλο proof of stake.

Ωστόσο, πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία η οποία θα απαιτήσει χρόνια ανάπτυξης και ελέγχων προτού ολοκληρωθεί. Μέχρι τότε, δεν θα εγκαταλείψει το πρωτόκολλο Proof of Work ενώ έχουν προταθεί πολλά «σκληρά πιρούνια» που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοσή του.

Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο και μετά Λονδίνο

Μετά τα hard forks της Κωνσταντινούπολης και του Βερολίνου, τώρα ήρθε η ώρα για το επόμενο με το κωδικό όνομα «Λονδίνο» (πήρε το όνομά του από το δεύτερο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών το 2015).

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2021.

Η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν ικανοποιητική βάσει των testnets, με το τελευταίο να είναι το Ropsten. Ωστόσο, καθυστέρησε και ο προγραμματιστής του Ethereum Tim Beiko ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου, μεταξύ 13:00 UTC και 17:00 UTC με αριθμό μπλοκ 12.965.000. 

Η αναβάθμιση μειώνει τη μεταβλητότητα των τελών συναλλαγής, μετατρέποντάς τες σε χρεώσεις. Αυτές καταβάλλονται σε ETH, αντί να ανταμείβουν τους miners. Αν και οι miners θα χάσουν χρήματα, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η αναβάθμιση θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή του Ethereum και να το κάνει φθηνότερο στη χρήση.

 EIP-1559

Το EIP-1559 προτάθηκε για πρώτη φορά από τoν Vitalik Buterin, το 2018. Θα αντικαταστήσει το μεταβλητό μοντέλο δημοπρασίας πρώτης τιμής, που χρησιμοποιείται επί του παρόντος και διαχειρίζεται τα τέλη συναλλαγών. Eπίσης, αναθεωρεί τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες πληρώνουν τα τέλη συναλλαγής. Επί του παρόντος, καταβάλλονται τέλη στους miners για την επεξεργασία συναλλαγών. Το κόστος αυτών των τελών εξαρτάται από την προσφορά των miners και τη ζήτηση των χρηστών. Εάν υπάρχει κάποιο σημείο συμφόρησης στο δίκτυο, οι miners μπορούν να  χρεώσουν τέλη άνω των 20 δολ. ανά συναλλαγή.

Το EIP-1559 θα αντικαταστήσει το σύστημα δημοπρασίας προσφοράς / ζήτησης που ισχύει σήμερα, με την εδραίωση μια τυπικής τιμή σε ολόκληρο το δίκτυο. Το τέλος, που ονομάζεται «BASEFEE», θα αυξάνεται όταν η αγορά έχει φόρτο και θα πέφτει σε αντίθετη περίπτωση.

Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι η χρέωση καθορίζεται από το δίκτυο και μεταβάλλεται από την καύση του ETH. Το EIP-1559, σημαίνει ότι οι miners δεν καθορίζουν τις τιμές. Tο δίκτυο το κάνει. Και τα τέλη συναλλαγής δεν πηγαίνουν στους miners. Kαίγονται.

Η διαμάχη

Ενώ οι προαναφερθείσες αναβαθμίσεις ακούγονται σαν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι όλα τα μέρη ευχαριστημένα – ειδικά με το EIP-1559. Η αύξηση των τελών θα έχει ουσιαστικά αποπληθωριστική επίδραση στο δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα – αν και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες του ETH να γίνει ένα απόθεμα αξίας λόγω της χαμηλότερης προσφοράς, θα μειώσει τα κέρδη των miners.

Και, η εξόρυξη Ethereum ήταν πράγματι μια προσοδοφόρα επιχείρηση, με τα κέρδη να ανεβαίνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά το παρελθόν έτος.