Εθνική Τράπεζα: Έως και 640 εκατ. σε ΜμΕ την επόμενη τριετία

Εθνική Τράπεζα: Έως και 640 εκατ. σε ΜμΕ την επόμενη τριετία
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Τα δάνεια θα είναι εγγυημένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ – EIF).

Χρηματοδοτική στήριξη θα προσφέρει η Εθνική Τράπεζα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χορηγώντας δάνεια 640 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, με ευνοϊκούς όρους όσον αφορά το επιτόκιο και τις διασφαλίσεις. Τα δάνεια θα είναι εγγυημένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), με το οποίο η τράπεζα υπέγραψε σχετικές συμβάσεις.

Η εγγύηση του ΕΤαΕ παρέχεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας InnovFin, με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Η στήριξη της ΕΕ προς τις καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων 100 εκατ. ευρώ.

Με μια δεύτερη συμφωνία Εθνικής- Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, η ελληνική τράπεζα θα μπορέσει να διοχετεύσει χρηματοδοτήσεις 500 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1.900 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε διάστημα τριών ετών. Το ΕΤαΕ θα παράσχει στην ΕΤΕ εγγυήσεις, ώστε η τράπεζα να περιορίσει τις απαιτήσεις της για παροχή εξασφαλίσεων, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

Η τρίτη συμφωνία ΕΤΕ- ΕΤαΕ αφορά την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία EaSI. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα παράσχει εγγυήσεις, προκειμένου η τράπεζα να στηρίξει χρηματοδοτικά 3.400 πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δανεισμό.
Κατά την υπογραφή των συμβάσεων στην Αθήνα, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΤαΕ Pier Luigi Gilibert δήλωσε: «Μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι το ΕΤαΕ είναι σε θέση να στηρίζει τη χρηματοδότηση ελληνικών εταιρειών, είτε με μικροχρηματοδοτήσεις για πολύ μικρές εταιρείες, είτε με χρηματοδότη για μεγαλύτερες καινοτόμες επιχειρήσεις. Η συνεργασία με εταίρους όπως η ΕΤΕ μάς παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας ευρείας γκάμας χρηματοδοτικών λύσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε σχετικά: «H Εθνική Τράπεζα είναι αφοσιωμένη στην στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, χρηματοδοτώντας ελληνικές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών – και ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που όντας η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας θα αποτελέσουν και την κύρια πηγή ανάπτυξης στο μέλλον. Η συνεργασία μας με το EIF μέσω των τριών προγραμμάτων που υπογράφουμε σήμερα, δείχνει έμπρακτα πως o συνδυασμός της ευρωπαϊκής και της εγχώριας τεχνογνωσίας μπορεί να δημιουργήσει λύσεις που αυξάνουν σημαντικά το εύρος και την προσβασιμότητα της χρηματοδότησης για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

«Κενό» εξωστρέφειας βλέπει η τράπεζα για τις ΜμΕ

Στο μεταξύ η τράπεζα επισημαίνει σε μελέτη που δημοσιεύεται ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζουν «σημαντικό κενό εξωστρέφειας» συγκριτικά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς εξάγουν μόλις το 11% των πωλήσεών τους, έναντι 18% κ.μ.ο. στην ΕΕ.
Η εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που βασίζεται σε δείγμα 600 εταιρειών, εντοπίζει αξιοσημείωτη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθώς ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ ανέβηκε στις 10 μονάδες (από τις -4 μονάδες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 και το χαμηλό των -10 μονάδων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015).

«H βιομηχανία συνεχίζει να είναι ο κλάδος που ξεχωρίζει θετικά με κινητήρια δύναμη ανάπτυξης την εξωστρέφειά της, με τις εξαγωγικές μικρομεσαίες βιομηχανίες να εκπροσωπούν πλέον το 31% του τομέα (έναντι 26% το 2012)», αναφέρεται.

Η έρευνα ανέδειξε ότι μία στις τρεις ελληνικές ΜμΕ που έχουν ως δυνητικό αντικείμενο τις εξαγωγές αγαθών (κατά κύριο λόγο, επιχειρήσεις των κλάδων της βιομηχανίας και χονδρεμπορίου) είναι εξωστρεφής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι άνω του ½ των εξαγωγικών ΜμΕ κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.