Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα επαναγοράς 34,8 εκατ. μετοχών – Πώς θα υλοποιηθεί

Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα επαναγοράς 34,8 εκατ. μετοχών – Πώς θα υλοποιηθεί
Ο μέγιστος αριθμός μετοχών που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του Σκέλους Ι ανέρχεται σε 34.800.000 μετοχές της Τράπεζας, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,80% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Το πώς θα υλοποιήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών δημοσιοποίησε η Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα, το Σκέλος Ι θα διαρκέσει για χρονικό διάστημα έως 12 μηνών, από τις 4 Ιουνίου 2025 έως τις 28 Μαΐου 2026 και η τράπεζα θα προβεί σε αγορές έως του ποσού των 174 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέγιστος αριθμός των μετοχών που θα αποκτηθεί θα είναι έως 34,8 εκατ. μετοχές που αντιστοιχεί στο 3,8% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η Goldman Sachs θα λειτουργήσει ως συντονιστής της διαδικασίας. 

Κατόπιν της απόκτησης των μετοχών, αυτές θα ακυρωθούν, ενώ για το Σκέλος ΙΙ θα υπάρξει ενημέρωση έπειτα από την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων, όπως ενημερώνει η τράπεζα.

Η ανακοίνωση

«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (η Τράπεζα), ανακοινώνει στους επενδυτές την έναρξη υλοποίησης του πρώτου σκέλους του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών (Σκέλος I 1 ).

Το Σκέλος Ι θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την έγκριση που δόθηκε από την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2025 (η “Γενική Συνέλευση”), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 49 του Νόμου 4548/2018, καθώς και τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις που παρασχέθηκαν από τη Γενική Συνέλευση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας· τις σχετικές εγκρίσεις που χορηγήθηκαν όπως απαιτείται από το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (EEM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 28 Μαΐου 2025· και τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Το Σκέλος Ι θα υλοποιηθεί από την Goldman Sachs Bank Europe SE (Goldman Sachs), η οποία θα λαμβάνει ανεξάρτητα τις αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο και την τιμολόγηση των συναλλαγών, υπό τους ακόλουθους όρους:

Σκοπός: Σκοπός του Σκέλους Ι είναι η ενίσχυση της απόδοσης των μετοχών της Τράπεζας προς τους μετόχους της, καθώς και η ενίσχυση των δεικτών «κέρδη ανά μετοχή» και «μέρισμα ανά μετοχή», και στη συνέχεια η ακύρωση των αγορασθέντων μετοχών.

Μέγιστο χρηματικό ποσό: Η Goldman Sachs έχει λάβει εντολή να προχωρήσει σε αγορές μετοχών συνολικής αξίας έως €174.000.000.

Ανώτατο όριο μετοχών: Ο μέγιστος αριθμός μετοχών που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του Σκέλους Ι ανέρχεται σε 34.800.000 μετοχές της Τράπεζας, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,80% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Διάρκεια υλοποίησης: Το Σκέλος Ι θα διαρκέσει για χρονικό διάστημα έως 12 μηνών, από τις 4 Ιουνίου 2025 έως τις 28 Μαΐου 2026, και υπόκειται σε συνήθεις όρους πρόωρης λήξης, οι οποίοι δύνανται να ενεργοποιηθούν από την Τράπεζα ή την Goldman Sachs, κατά περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: