Εθνική Τράπεζα: Ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ και επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς

Εθνική Τράπεζα: Ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ και επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Νέων, η τράπεζα ετοιμάζεται να ρίξει χρήμα στην αγορά.

Έπειτα από την πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ρίξει ξανά χρήμα στην αγορά καθώς η ρευστότητά της ανέρχεται πλέον τα 3,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η Εθνική έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία αποπληρωμής των μεγαλύτερων οφειλών της στο ΤΧΣ και την απεξάρτησή της από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 99,81% της Finansbank, η Εθνική θα είναι η ισχυρότερη ελληνική τράπεζα από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, η διοίκηση της Εθνικής σχεδιάζει να αποπληρώσει τα 2 δισ. ευρώ της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε η τράπεζα στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησής της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παράλληλα, η τράπεζα «θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που της παρέχει η πώληση της Finansbank προκειμένου να μειώσει σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής της μέσω της αποπληρωμής ομολόγων του πυλώνα ΙΙ, τα οποία χρησιμοποιούνται για λήψη κεφαλαίων μέσω του ELA, του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ».

Καταλήγοντας, το ρεπορτάζ της εφημερίδας μεταφέρει τις δηλώσεις του κ. Φραγκιαδάκη, για τα επόμενα βήματα της Εθνικής: «Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ απο-επενδύει από τη Finansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές Αρχές […] Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε από νέα βάση τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».