Εθνικιστικό show Ερντογάν για την Αμμόχωστο – Ανοίγει μέρος της παραλίας των Βαρωσίων

Εθνικιστικό show Ερντογάν για την Αμμόχωστο – Ανοίγει μέρος της παραλίας των Βαρωσίων
epa07477393 Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks after local elections in Istanbul, Turkey, 31 March 2019. Some 57 milion people voted in local elections in Turkey's capital and the country's overall 81 provinces. EPA/TOLGA BOZOGLU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμπόδια στην επανέναρξη του διερευνητικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θέτει η απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τον παραλιακό δρόμο των Βαρωσίων, προκειμένου να επηρεαστεί το προεκλογικό κλίμα στο ψευδοκράτος και να ενισχυθεί ο Ερσίν Τατάρ, εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν στις επικείμενες «εκλογές» στα Κατεχόμενα.

Η παραλία στα Βαρώσια έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει αύριο Πέμπτη στις 10:00 και ήδη μπουλντόζες ασφαλτοστρώνουν τον παραλιακό δρόμο.

Το κλίμα επιβαρύνει και η ανακοίνωση της Άγκυρας ότι ξεκινά δοκιμαστικές βολές των πυραύλων S-400, αψηφώντας τις προτροπές μη ενεργοποίησής τους από το ΝΑΤΟ και προκαλώντας νέες αντιδράσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με τις κινήσεις του αυτές, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει το διάλογο με την Ελλάδα, με δεσμευτική ατζέντα που δεν ανταποκρίνεται στους μαξιμαλιστικούς στόχους του, προσπαθεί να δείξει ότι ελέγχει το παιχνίδι στη Μεσόγειο, και δεν είναι μόνο προεκλογικό ζήτημα η στάση του στα Βαρώσια, αλλά μια κίνηση στο πεδίο της ευρύτερης πολιτικής σκηνής.

ΥΠΕΞ για Βαρώσια: Η Ελλάδα θα ενισχύσει όλες τις προσπάθειες της Κύπρου

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η Ελλάδα την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

“Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας”, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου και “συζητήσαμε για τις νέες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια”.