«Εθνικό μνημόνιο» από Βενιζέλο, «αναδιάρθρωση χρέους» από ΔΗΜΑΡ

«Εθνικό μνημόνιο» από Βενιζέλο, «αναδιάρθρωση χρέους» από ΔΗΜΑΡ

Ανάπτυξη και χρέος στην ατζέντα των πρώην κυβερνητικών εταίρων.

«Την είσοδο στην τελική ευθεία και την οριστική έξοδο από την κρίση πρέπει να σηματοδοτήσει ο Σεπτέμβριος» γράφει σε άρθρο του στο Έθνος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά από όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας να συσπειρωθούν με ένα «εθνικό μνημόνιο» γύρω από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που ξανακάνει την Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επενδύει πολιτικά στο σενάριο της καταστροφής και σημειώνει, για μία ακόμη φορά, ότι το ΠΑΣΟΚ «σήκωσε εξαρχής ένα τεράστιο ιστορικό βάρος και πίκρανε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής του βάσης για να αποτραπούν πολύ χειρότερες εξελίξεις».

Οι βασικοί άξονες του νέου «Εθνικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση της χώρας» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να επισημανθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως είχε σημειώσει σε προηγούμενη παρέμβασή του.

ΔΗΜΑΡ: «Να μην περιμένουμε τις αποφάσεις άλλων για την Ελλάδα»
«Η αναδιάρθρωση του χρέους και η μείωση των επιβαρύνσεων του στον κρατικό προϋπολογισμό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό βιώσιμο, γεγονός που θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ».

Στην ανακοίνωση αυτή ο πρώην κυβερνητικός εταίρος προχωρά ένα βήμα παραπέρα από την αμφισβήτηση του πρωτεγενούς πλεονάσματος και συμπληρώνει ότι «η δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας είναι να υπάρξει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο δημόσιων επενδύσεων με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, με στοχευμένες δράσεις που θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση οφείλει να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα στρατηγικό σχέδιο διεκδίκησης αντί να περιμένει τις αποφάσεις άλλων για την Ελλάδα».