Εθνικός σχεδιασμός για τα ύδατα: Επείγουσα απάντηση στη λειψυδρία με έργα και νέες τεχνολογίες

Εθνικός σχεδιασμός για τα ύδατα: Επείγουσα απάντηση στη λειψυδρία με έργα και νέες τεχνολογίες
Στιγμιότυπο από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου και κτίσματα από το βυθισμένο χωριό Κάλλιο που έχουν αναδυθεί εξαιτίας της λειψυδρίας. Η στάθμη του νερού στην λίμνη, η οποία υδροδοτεί το λεκανοπέδιο της Αττικής, παραμένει χαμηλή αφού και ο φετινός χειμώνας δεν είχε ούτε σημαντικές βροχοπτώσεις ούτε αξιόλογες χιονοπτώσεις στην περιοχή. (ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΑΚΟΣ/APOHXOS.GR/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Η Ελλάδα καταρτίζει νέο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με έργα ύδρευσης, αφαλάτωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού. Δείτε τους πέντε βασικούς άξονες και τις δράσεις που δρομολογούνται.

Ο εθνικός σχεδιασμός για τα ύδατα έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, καθώς η λειψυδρία «χτυπάει καμπανάκι», με τη στάθμη του νερού σε Μόρνο και Πηνειό να βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα.

Κατά συνέπεια, η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας αποτελεί μια επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη και προτεραιότητα, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι «το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν αναλυτικά στη σύσκεψη της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος λόγω της κλιματικής κρίσης σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας. Η στάθμη των φραγμάτων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ είναι ενδεικτικό πως τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.

Οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδιασμού για τα ύδατα, οι οποίοι αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, είναι οι εξής:

  • Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις.
  • Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων.
  • Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
  • Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση).

Ο σχεδιασμός θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή βρίσκονται υπό μελέτη. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 στην άρδευση.

Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.

Ωστόσο, είναι προφανής η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων και πιο συντεταγμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, κοινωνικού και εθνικού ζητήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ert.gr