Ετοιμάζεται πραξικόπημα κατά Πούτιν; – Τι αναφέρει αξιωματικός της FSB

Ετοιμάζεται πραξικόπημα κατά Πούτιν; – Τι αναφέρει αξιωματικός της FSB
epa09780139 Russian people watch a special televised address by Russian President Vladimir Putin about authorising a special military operation in the Ukrainian Donbass region in Moscow, Russia, 24 February 2022. Putin announced that the aim is to demilitarize and denazify Ukraine, as well as bring to justice those who committed numerous bloody crimes against civilians. Martial law has been introduced in Ukraine, and explosions are heard in many cities, including Kiev. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πράκτορες της FSB δεν θέλουν «να επιστρέψουν στη Σοβιετική Ένωση»

Aυξάνονται οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί ένα πραξικόπημα κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφοριοδότη των Times

Το χάος και η δυσαρέσκεια για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξηθεί στις τάξεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), με αποτέλεσμα η θέση του Πούτιν στην ηγεσία του Κρεμλίνου να γίνεται όλο και πιο ασταθής, ισχυρίστηκε η πηγή.

Όταν η Ρωσία επιτέθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, η ταχεία ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Ουκρανίας φαινόταν πιθανή. Αλλά, έπειτα από έναν ολόκληρο μήνα εχθροπραξιών, η επιχείρηση μάλλον έχει βαλτώσει. 

Μιλώντας στους Times, ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, ένας άνδρας που καταζητείται επειδή αποκάλυψε την κακοποίηση κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές, κοινοποίησε πληροφορίες που ήλθαν σε γνώση του από μια πηγή εντός της FSB. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι η οργή κατά του Πούτιν ξεχειλίζει.

Εκατέρωθεν κατηγορίες

Ο Ρώσος πρόεδρος λέγεται ότι κατηγορεί την FSB για την αποτυχία να πάρει γρήγορα τον έλεγχο της Ουκρανία. Οι αξιωματικοί της FSB εν τω μεταξύ έχουν απογοητευτεί από τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τη Δύση στη Ρωσία.

Επικαλούμενος την πηγή του, ο Οσέτσκιν είπε στην εφημερίδα ότι αυτό σημαίνει πως οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας «δεν μπορούν να ταξιδέψουν στα εξοχικά τους ή δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά τους στη Disneyland του Παρισιού».

Σημειώνεται πως οι αξιωματικοί της FSB αμείβονται πολύ περισσότερο από τον μέσο Ρώσο, ενώ το κράτος του παραχωρεί κατοικία. Ο ίδιος ο Πούτιν ήταν διευθυντής της FSB από το 1998 έως το 1999, προτού γίνει πρόεδρος το 2000, διαδεχόμενος τον Μπόρις Γέλτσιν.

«Για 20 χρόνια ο Πούτιν διατηρούσε τη σταθερότητα στη Ρωσία. Οι αξιωματικοί της FSB, οι αστυνομικοί, οι εισαγγελείς – αυτοί οι άνθρωποι μέσα στο σύστημα – μπόρεσαν να έχουν καλές ζωές», είπε ο Οσέτσκιν στους Times.

Αλλά τώρα, με τις δυτικές κυρώσεις, αυτό δεν υπάρχει. Η οικονομία της Ρωσίας έχει ακρωτηριαστεί και η αξία του ρουβλίου έχει πέσει κατακόρυφα. Έχοντας συνηθίσει σε καλύτερη ζωή, οι πράκτορες της FSB δεν θέλουν «να επιστρέψουν στη Σοβιετική Ένωση», συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος είπε ότι οι απογοητευμένοι πράκτορες είναι πρόθυμοι να αλλάξουν ολόκληρο το σύστημα εάν χρειαστεί. Κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, αυξάνεται η πιθανότητα εξέγερσης από όσους ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας», πρόσθεσε.

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πληροφοριοδότης είπε στον Οσέτσκιν ότι οι αξιωματικοί της FSB προσπαθούσαν να προκαλέσουν αναταραχή στις ουκρανικές φυλακές που ήλπιζε ότι θα οδηγούσε σε ταραχές, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν χάος στη χώρα.

Ο Osechkin απέκτησε σημαντική κάλυψη νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν, στις 4 Μαρτίου, δημοσίευσε μια αναφορά 2.000 λέξεων από την πηγή του που έλεγε ότι ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία θα είναι μια «ολική αποτυχία» συγκρίσιμη με την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας.

Η έκθεση προσέθετε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεν έχουν επιλογές νίκης, μόνο ήττας», καθώς συναντούν ισχυρή ουκρανική αντίσταση, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει εκπλήξει πολλούς στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου.

Ο πληροφοριοδότης ισχυρίστηκε επίσης ότι η FSB, ο διάδοχος της φοβερής KGB της Σοβιετικής Ένωσης, κατηγορήθηκε για την αποτυχία των δυνάμεων της Μόσχας να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στην Ουκρανία, παρόλο που δεν τους δόθηκε καμία προειδοποίηση για την εισβολή.

Η έκθεση ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει χάσει την επαφή με ορισμένες μεραρχίες της που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ξέρουν τον ακριβή αριθμό νεκρών.

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας που εργάζεται για την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat, έδειξε την έκθεση σε δύο νυν ή πρώην επαφές της FSB που του είπαν ότι «δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι γράφτηκε από συνάδελφο».