Έτοιμη για το ντεμπούτο της στον S&P 500 η Tesla- Η ξέφρενη άνοδος της εταιρείας

Έτοιμη για το ντεμπούτο της στον S&P 500 η Tesla- Η ξέφρενη άνοδος της εταιρείας
epa08568708 People walk past a Tesla Model X car on display inside a Tesla showroom in Taipei, Taiwan, 27 July 2020. According to news reports, Tesla is rapidly expanding its manufacturing capability worldwide. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων θα έχει στάθμιση 1,69% στον δείκτη που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη.

Σήμερα ολοκληρώνεται και επίσημα η είσοδος της Tesla στον δείκτη S&P 500. Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων θα έχει στάθμιση 1,69% στον δείκτη, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη. Η Tesla θα αποτελέσει την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν καταμετρηθούν μαζί οι κατηγορίες μετοχών της  Alphabet.

Όπως σχολιάζει το CNBC, η ιστορική προσθήκη της μετοχής στον S&P 500 αποτελεί επιστέγασμα της τρομερής της επίδοσης το 2020, καθώς διένυσε πέντε συνεχόμενα τρίμηνα ανόδου εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

Συγκεκριμένα, έχει ενισχυθεί πάνω από 730% φέτος ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από τα 658 δισ. δολάρια. Ενδεικτικά, ως μέτρο σύγκρισης, η Daimler που παράγει τα αυτοκίνητα Mercedes έχει χρηματιστηριακή αξία 63 δισ. ευρώ, η επίσης γερμανική Volkswagen έχει χρηματιστηριακή αξία 80 δισ. ευρώ, ενώ η Ferrari έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 36 δισ. ευρώ.

Η είσοδος της Tesla είναι η μεγαλύτερη που γίνεται στον δείκτη και ίσως η πιο δραματική. Οι επενδυτές έσπευσαν να μπουν στην Tesla μέχρι και την τελευταία στιγμή, αυξάνοντας την τιμή της κατά τουλάχιστον 6% την Παρασκευή, οπότε και έκλεισε στο ιστορικό υψηλό των 695 δολ/μετοχή.

Πάνω από 200 εκατ. μετοχές της Tesla άλλαξαν χέρια μέσα σε μόνο μια συνεδρίαση- αριθμός που αντιστοιχεί στον τετραπλάσιο μέσο όγκο συναλλαγών 30 ημερών.

Η Tesla είναι μια από τις πλέον ακριβές εταιρείες που έχουν μπει ποτέ στον S&P 500. Ωστόσο, η επίδρασή της στην αποτίμηση του δείκτη είναι μικρότερη του αναμενόμενου: η αναλογία τιμής-κερδών του S&P 500 για το 2021 θα αυξηθεί στο 22,6 από το 22,3, σύμφωνα με τον αναλυτή Χάουαρντ Σίλβερμπλατ.

Την ίδια ώρα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η είσοδος της Tesla θα οδηγήσει σε πωλήσεις στην μετοχή καθώς είναι ακραία ακριβή. Σε έρευνα με δεδομένα των τελευταίων 31 ετών διαπιστώθηκε ότι μια εταιρεία που εντάσσεται σε ένα μεγάλο δείκτη κατά μέσο όρο πέφτει 7% κατά το επόμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Tesla αντικαθιστά στον S&P 500 την Apartment Investment.