Έτοιμη να φτάσει μέχρι τέρμα η Cosco για το master plan του ΟΛΠ

Έτοιμη να φτάσει μέχρι τέρμα η Cosco για το master plan του ΟΛΠ
Στις εγκαταστάσεις της COSCO PCT έφτασε το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κατασκευάστηκε ποτέ στην Κίνα, στο λιμάνι του Πειραιά, Πειραιάς Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κίνδυνος αδιεξόδου στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για την επένδυση των 580 εκατ. ίσως δρομολογήσει εξελίξεις.

 

Τον κίνδυνο αδιεξόδου αντιμετωπίζει το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco ύψους 580 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς το master plan της εταιρείας δεν έχει πάρει ακόμη την έγκριση του ελληνικού Δημοσίου μετά και τη χθεσινή συζήτηση στην αρμοδία προς τούτο Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Η ΕΣΑΛ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή της για το επενδυτικό σχέδιο της κινεζικής εταιρείας, και όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» θα εγκρίνονται μόνον εκείνες οι επενδύσεις που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης ύψους 225 εκατ. (293 εκατ. μείον 68 εκατ. που έχουν ήδη δαπανηθεί), ενώ οι υπόλοιπες πρόσθετες επενδύσεις ύψους 354 εκατ. θα τελούν υπό την αίρεση εκπλήρωσης μόνον συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Το πρωί της Τρίτης, στην ακρόαση των εκπροσώπων των φορέων που τοποθετήθηκαν στο πρώτο μέρος είναι «όχι» στη δημιουργία εμπορικού κέντρου μέσα στο λιμάνι τύπου «mall», ενώ τέθηκε για ακόμα μία φορά η έλλειψη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για κάθε έργο που θα γίνει και μπορεί να περιλαμβάνει το κυκλοφοριακό, τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή του θορύβου, κ.ά.

Για την επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας τέθηκε θέμα τεκμηρίωσης, γιατί θα πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη επένδυση από πλευράς ΟΛΠ, ενώ ζητήθηκε μελέτη σκοπιμότητας.

Πηγές του ΟΛΠ ανέφεραν στην «Καθημερινή» πως η Cosco έχει διαμηνύσει ότι το master plan είναι ενιαίο και δεν μπορεί να τρέξει τμηματικά. Εφόσον δεν υπάρξει ολική έγκριση του πλάνου, η εταιρεία θα προσφύγει στη διαιτησία που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΣΑΛ αναμένεται να προχωρήσει στην έγκριση των υποχρεωτικών επενδύσεων του λιμανιού, οι οποίες θα πρέπει να έχουν γίνει έως το 2021, προκειμένου να μεταβιβασθεί στην Cosco και το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, εκτός από το 51% που απέκτησε το 2016.

Συνολικά, οι επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει η Cosco υποχρεωτικές και πρόσθετες ανέρχονται στο ποσό των περίπου 580 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 293,7 εκατ. ευρώ είναι υποχρεωτικές.

Στις υποχρεωτικές περιλαμβάνεται η επέκταση του επιβατικού λιμένα στη νότια ζώνη, η επισκευή γερανογεφυρών στοιβασίας (έχει ολοκληρωθεί), η μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, η υπόγεια οδική διασύνδεση σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με πρώην χώρο ΟΔΔΥ, η κατασκευή νέου προβλήτα πετρελαιοειδών (έχει ολοκληρωθεί) η επέκταση του σταθμού αυτοκινήτων στο λιμάνι του Ηρακλέους, αλλά και η βελτίωση των δομών της ναυπηγοεπισκευής(δύο πλωτές δεξαμενές)