«Έτοιμοι» να μεταβούν στη Γενεύη για το Κυπριακό οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας

«Έτοιμοι» να μεταβούν στη Γενεύη για το Κυπριακό οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιμένει τη νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί, δηλώνουν αξιωματούχοι, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. 

Ιδιαίτερα κρίσιμη προμηνύεται η έναρξη της πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Από τη στάση που θα τηρήσουν όλες οι πλευρές, και κυρίως η ‘Αγκυρα, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα καθοριστεί εν πολλοίς η συνέχεια.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Όπως, όμως, σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη. Όσον αφορά αυτή καθαυτή τη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος (open ended).

Χθες, στις συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ήταν η πρώτη φορά που ανταλλάχθηκαν χάρτες, όπως σημείωνε η Λευκωσία, γεγονός που επέτρεψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού». Αυτό δεν σημαίνει, όπως διευκρίνιζε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις επί της τουρκοκυπριακής πρότασης. Ενστάσεις, που κατατέθηκαν, ήδη, γραπτώς, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Και ο Τούρκος πρωθυπουργός “έτοιμος” να μεταβεί στη Γενεύη

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ. Με αυτά τα λόγια ο κ. Τσελίκ καθιστά σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα παραβρεθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε συζητήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.