Έτοιμη να μειώσει τις αγορές ομολόγων ως το τέλος του έτους η Fed

Έτοιμη να μειώσει τις αγορές ομολόγων ως το τέλος του έτους η Fed
(FILES) In this file photo taken on July 15, 2021 US Federal Reserve Chairman Jerome Powell testifies before a Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee hearing, on Capitol Hill in Washington, DC. - US central bankers expect to start pulling back on stimulus measures this year, if the economic recovery continues, according to the minutes of the July policy meeting released August 18. (Photo by Nicholas Kamm / AFP) Photo: AFP

Μείωση του tapering (αγορές ομολόγων) ως το τέλος του 2021 ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, αποκλείοντας για την ώρα τις μειώσεις επιτοκίων.

Στην ετήσια ομιλία του στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, ο Πάουελ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία έχει φτάσει σε σημείο που δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη στήριξη.

Ωστόσο, από τον Ιούλιο υπάρχει καλύτερη εικόνα στην αγορά εργασίας αλλά και η περαιτέρω εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία και τα ρίσκα καθώς θα εξελίσσονται το προσεχές διάστημα», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκεινται και αυξήσεις επιτοκίων. «Η χρονική στιγμή και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης στις αγορές ομολόγων δεν στέλνει σινιάλο και για τη χρονική στιγμή μιας αύξησης επιτοκίων», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι για μια τέτοια κίνηση, «η Federal Reserve θα πραγματοποιήσει μια διαφορετική και πολύ πιο αυστηρή έρευνα».

Επίσης, σημείωσε ότι ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων, η διατήρηση στα χαρτοφυλάκια της Fed αυξημένης ποσότητας τίτλων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Ο πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, που καταγράφει ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, ο Πάουελ επανέλαβε την εκτίμηση ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.

“Έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε για να φτάσουμε στη μέγιστη απασχόληση και ο χρόνος θα δείξει αν έχουμε επιτύχει πληθωρισμό 2% σε βιώσιμη βάση”, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που εγείρει η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ετήσιο ρυθμό 4,2% τους τελευταίους 12 μήνες, προκαλώντας ανησυχία ότι η Fed θα μπορούσε να αναλάβει δράση για να συγκρατήσει τις πιέσεις στις τιμές.