«Έτοιμη να πέσει» στο Ισλαμικό Κράτος η Κομπάνι λέει ο Ερντογάν

«Έτοιμη να πέσει» στο Ισλαμικό Κράτος η Κομπάνι λέει ο Ερντογάν

Συνεχίζονται οι μάχες για την κατάληψη της κουρδικής πόλης, ενώ αεροπλάνα της αμερικανικής συμμαχίας «χτύπησαν» σήμερα θέσεις των τζιχαντιστών.

«Μήνες έχουν περάσει και δεν έχουμε επιτύχει κανένα αποτέλεσμα. Το Κομπάνι είναι έτοιμο να πέσει», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη συριακή, κουρδική πόλη που βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από τα τουρκικά σύνορα και πολιορκείται στενά από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτήν την ώρα οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές συνοικίες της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας (Άιν αλ-Άραμπ στα αραβικά) ανάμεσα στους Κούρδους μαχητές και τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίες κατάφεραν να εισχωρήσουν χθες στο ανατολικό τμήμα της πόλης έπειτα από πολλές ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών.

Αεροπλάνα του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού βομβάρδισαν σήμερα πολλές θέσεις που κρατούν οι τζιχαντιστές στο Κομπάνι, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν αρκεί αυτό για να αναχαιτισθούν οι τζιχαντιστές.

O Ερντογάν, μιλώντας σε Σύρους πρόσφυγες στη διάρκεια επίσκεψής του σε έναν καταυλισμό του Γκαζιαντέπ (νότια Τουρκία), είπε πως θεωρεί απαραίτητη μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση για να αναχαιτισθεί το Ισλαμικό Κράτος. «Το να ρίχνεις βόμβες από τον ουρανό δεν πρόκειται να βάλει τέλος στον τρόμο. Ο τρόμος δεν θα σταματήσει με αεροπορικά πλήγματα και όσο δεν συνεργαζόμαστε με προοπτική μια χερσαία επιχείρηση», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε σύρους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 400 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους Κούρδοι μαχητές και τζιχαντιστές, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους, στις 16 Σεπτεμβρίου, για την κατάληψη της Κομπάνι. Η οργάνωση αναφέρει πως έχει τεκμηριώσει 412 θανάτους από πηγές επί του πεδίου, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους είναι πιθανόν διπλάσιος. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές προσπαθούν να κρύψουν τις απώλειές τους και η πρόσβαση είναι δύσκολη στους τομέίς που διεξάγονται οι μάχες.

«Τουλάχιστον 20 άμαχοι, 219 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και 173 κούρδοι μαχητές και σύμμαχοί τους έχουν σκοτωθεί σε αυτή τη μάχη», διευκρίνισε η ΜΚΟ που βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών, ιατρικών πηγών και ακτιβιστών στη Συρία.

Διαμαρτυρία για την προστασία των Κούρδων στο Ευρωκοινοβούλιο
Πολλές δεκάδες Κούρδοι διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για να προσελκύσουν την προσοχή στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους εναντίον της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι.

Οι διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες που κρατούσαν κουρδικές σημαίες και πανό με την εικόνα του αυτονομιστή ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα του κοινοβουλίου περνώντας από τις θύρες ασφαλείας και κινούμενοι ταχύτερα από τους αστυνομικούς που είχαν σχηματίσει κλοιό για να τους εμποδίσουν. Πραγματοποίησαν μια καθιστική διαμαρτυρία, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές πήγαν να τους συναντήσουν. «Θα αγωνισθούμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», τους φώναξε στα αγγλικά ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος χειροκροτήθηκε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δέχθηκε στη συνέχεια να συναντήσει μια αντιπροσωπεία. Υπογράμμισε πως ο τρόπος δράσης των διαδηλωτών «δεν είναι ίσως ο καλύτερος», αλλά τους διαβεβαίωσε «για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τις διεθνείς προσπάθειες που αναπτύσσονται για να αναχαιτισθεί το Ισλαμικό Κράτος και υποσχέθηκε να διαβιβάσει το μήνυμά τους στο ΝΑΤΟ», ανέφερε μια πηγή στο κοινοβούλιο.

Στο τέλος της συνάντησής τους με τον Σουλτς, οι διαδηλωτές έφυγαν ήρεμα το μεσημέρι από το κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.