Έτοιμη να πει το “ναι” σε εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου η Γερμανία

Έτοιμη να πει το “ναι” σε εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου η Γερμανία
Photo: pixabay.com

Η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει μια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να αντμετωπίσουν την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση που οδήγησε τη Μόσχα να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε δύο από τα κράτη μέλη του μπλοκ την Τετάρτη.

Το Βερολίνο είναι πιο πρόθυμο να στηρίξει μια σταδιακή προσέγγιση στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου έναντι κάποιων άλλων από των επιλογών που έχουν συζητηθεί, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές ή μηχανισμούς πληρωμής για την παρακράτηση μέρους των εσόδων της Μόσχας, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Η απαγόρευση θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται από μια μεταβατική περίοδο, τόνισαν οι πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε μια παρόμοια προσέγγιση όταν απαγόρευσε τον ρωσικό άνθρακα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η νέα στάση της Γερμανίας σηματοδοτεί μια σημαντική μεταστροφή για μια χώρα που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες υποστήριζε ότι οποιαδήποτε ενέργεια στον ενεργειακό εφοδιασμό θα έβλαπτε την Ευρώπη περισσότερο από τη Ρωσία. Είναι επίσης ένα μήνυμα ότι η Γερμανία αισθάνεται πολύ πιο έτοιμη να αξιοποιήσει εναλλακτικές πηγές για την προμήθεια πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται επί του παρόντος το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις πηγές. Επίσημες προτάσεις θα μπορούσαν να υποβληθούν προς έγκριση ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Η τελική απόφαση σχετικά με τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο το μπλοκ θα στοχεύσει το ρωσικό πετρέλαιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, σημείωσε μία από τις πηγές.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό.