Έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση Μέρκελ – Σόιμπλε

Έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση Μέρκελ – Σόιμπλε

Οι δεσμεύσεις για τα νέα μέτρα πρέπει να τηρηθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όταν θα σχηματιστεί, δηλώνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ. Περιμένει, ωστόσο, ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ήδη συναφθείσες συμφωνίες.

«Είναι σημαντικό για μάς τα μέτρα της νέας κυβέρνησης να στοχεύουν στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, το οποίο σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Επιμήκυνση χρέους και όχι κούρεμα, διαμηνύει ο Σόιμπλε

Ανοιχτή την πιθανότητα επιμήκυνσης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης άφησε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, η οποία, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ή αναδιάρθρωσής του.

«Αυτό (σσ: η επιμήκυνση του προγράμματος) είναι σίγουρα μια πιθανότητα ή μια επιλογή και θα συμμετάσχουμε εποικοδομητικά σε κάθε συζήτηση», δήλωσε η κ. Κοτέ και πρόσθεσε ότι «όπως πάντα, εξαρτάται από το πώς θα διατυπωθεί ένα τέτοιο αίτημα και από το γενικότερο πλαίσιο- αλλά είναι κατ΄αρχήν μια επιλογή».

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει θέμα “κουρέματος” του χρέους

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο των υπουργών της EΕ, στις Βρυξέλες, όπου συνεδριάζει το Eurogoup, ανέφερε πως τελεί εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι ασφαλώς θα συνεργαστεί μαζί της. Επισήμανε δε για ακόμη μια φορά ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν είναι αντικείμενο συζήτησης.

Ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, ο οποίος τάχθηκε εναντίον κάθε ιδέας για σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Σουλτς: «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει συμβιβασμούς και το γνωρίζει»

Ο νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους του “και το γνωρίζει”, δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

“Είναι ένας πραγματιστής” δήλωσε ο κ. Σουλτς για τον επικεφαλής του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, στον δημόσιο ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφούνκ. “Θα πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του και πιστεύω πως το γνωρίζει”.

“Σήμερα είναι η ημέρα μετά τις εκλογές και είναι επίσης η ημέρα της λογικής” σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, ο οποίος διευκρίνισε πως συνομίλησε στη διάρκεια της νύκτας με τον κ. Τσίπρα.

«Τού είπα (…) πως δεν μπορώ να φαντασθώ από τη μία πλευρά ότι οι ριζοσπαστικές διεκδικήσεις που έχουν διατυπώσει ως τώρα αυτός και το κόμμα του έχουν μια πλειοψηφία στην Ελλάδα, ούτε εξάλλου πως οι εταίροι της ΕΕ τις προσυπογράφουν» συνέχισε ο Σουλτς.

Ο ίδιος κάλεσε τους Ευρωπαίους να “μιλήσουν” με τον κ. Τσίπρα. «Είναι καλύτερα να μιλάει κανείς μαζί του παρά να μιλάει γι’ αυτόν» δήλωσε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμά εξάλλου, όπως πολλοί Ευρωπαίοι σχολιαστές και πολιτικοί, ότι πιθανόν «δεν θα υπάρξει πλειοψηφία» για να δεχθεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Σουλτς δεν ανησυχεί υπέρμετρα για μια αποταθεροποίηση της ευρωζώνης λόγω της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα και δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μια Ελλάδα η οποία θα εκβιάσει τους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Πιστεύω ότι αυτή η δύναμη εκβιασμού δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, επειδή οι Έλληνες, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία στην Αθήνα, γνωρίζουν πως αν το παρατραβήξουν, δεν θα υπάρχουν χρήματα για την Ελλάδα» εξήγησε. «Και ποια κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της (…) να αφήσει μια χώρα χωρίς καμιά χρηματοδότηση;» διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς επίσης από το ραδιοσταθμό “Ντόιτσλαντφούνκ”, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ απέρριψε την ιδέα μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Πιστεύω ότι, αν μειώναμε το χρέος, θα στέλναμε ένα κακό σήμα προς την κατεύθυνση της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας, προς την κατεύθυνση της Κύπρου ή της Ισπανίας» δήλωσε ο Έτινγκερ.

«Η (μελλοντική) κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι δεν θα αλλάξουμε ούτε πολιτική ούτε την προσφορά μας, δεν θα την σκληρύνουμε, αλλά ούτε και θα την χαλαρώσουμε» πρόσθεσε ο Επίτροπος, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «ουδείς θέλει την έξοδο της Ελλάδας» από την ευρωζώνη.