Ετοιμάζει η Ρωσία πυρηνικά όπλα στο Διάστημα; – Τι γνωρίζουμε

Ετοιμάζει η Ρωσία πυρηνικά όπλα στο Διάστημα; – Τι γνωρίζουμε
epa03868328 A handout picture provided by Indian Defence Research and Development Organisation shows the second test launch of India's indigenously developed long range ballistic nuclear- capable Agni-V missile, at Wheeler Island, off the coast of Orissa, India, 15 September 2013. The missile has a strike range of more than 5,000 km. EPA/HANDOUT/DEFENCE RESEARCH AND DEVELOPMENT ORGANISATION HANDOUT/DEFENCE RESEARCH AND DEVELOPMENT ORGANISATION/FOR EDITORIAL USE ONLY. EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο.

Ποιο είναι το διαστημικό πυρηνικό όπλο που οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Κογκρέσο και τους συμμάχους στην Ευρώπη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναντίον των δορυφόρων της Δύσης;

Η ακριβής φύση του όπλου -αν πράγματι υπάρχει- είναι ασαφής. Αλλά η απειλή δορυφόρων θα μπορούσε να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα, υπονομεύοντας τις επικοινωνίες, την επιτήρηση, τις πληροφορίες και τη διοίκηση και τον έλεγχο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής σφαίρας.

Δεν είναι σαφές γιατί η Ρωσία θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να καταστρέψει έναν δορυφόρο. Οι New York Times ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο όπλο.

Το Reuters περιγράφει όσα είναι γνωστά και όσα δεν είναι γνωστά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν το Κογκρέσο και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη για νέες πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεθνή απειλή, δήλωσε πηγή που έχει ενημερωθεί για το θέμα.

Οι νέες δυνατότητες, που σχετίζονται με τις ρωσικές προσπάθειες ανάπτυξης ενός διαστημικού όπλου, δεν αποτελούν επείγουσα απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η πηγή.

Οι πηγές δήλωσαν αργότερα ότι η προειδοποίηση αφορούσε τις ρωσικές δυνατότητες στο διάστημα και στους δορυφόρους. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι το θέμα είναι σοβαρό, αλλά δεν σχετίζεται με ενεργή ικανότητα ούτε θα πρέπει να αποτελεί αιτία πανικού.

Επικαλούμενοι έναν νυν και έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ, οι New York Times ανέφεραν νωρίτερα ότι οι νέες πληροφορίες σχετίζονται με τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει ένα διαστημικό αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο.Το ABC News μετέδωσε επίσης ότι οι πληροφορίες είχαν να κάνουν με μια τέτοια ικανότητα.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πυρηνικό όπλο δεν βρισκόταν σε τροχιά.

Πυρηνικά στο διάστημα;

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις: μαζί τα οπλοστάσιά τους κατέχουν περίπου το 90% των πυρηνικών όπλων του κόσμου και αμφότερες διαθέτουν προηγμένους στρατιωτικούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, αφού η Ρωσία προηγήθηκε στην κούρσα του διαστήματος και οι δύο πλευρές ανέπτυξαν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, η Δύση πρότεινε μια συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στο διάστημα.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, η οποία απαγορεύει την τοποθέτηση οποιουδήποτε όπλου μαζικής καταστροφής σε τροχιά ή στο διάστημα.Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη Ρωσία και την Κίνα ως τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους ως έθνη-κράτη και λένε ότι και οι δύο αναπτύσσουν μια σειρά νέων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών, κυβερνοχώρων και διαστημικών δυνατοτήτων.

Η Ρωσία λέει ότι η μεταψυχροπολεμική κυριαρχία των ΗΠΑ καταρρέει και ότι η Ουάσινγκτον σπέρνει εδώ και χρόνια χάος σε ολόκληρο τον πλανήτη, αγνοώντας τα συμφέροντα άλλων δυνάμεων και τονίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν πλήθος νέων όπλων.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία

Η Ρωσία ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την ύπαρξη ενός τέτοιου όπλου, αλλά απέρριψε την αμερικανική προειδοποίηση ως «κακόβουλη κατασκευή» και ως τέχνασμα του Λευκού Οίκου με στόχο να πείσει τους Αμερικανούς νομοθέτες να εγκρίνουν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει την ουσία των αναφορών μέχρι να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες από τον Λευκό Οίκο. Είπε όμως ότι η προειδοποίηση της Ουάσινγκτον ήταν σαφώς μια προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα χρήματα.

«Είναι προφανές ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, με το αγκίστρι ή με το δόλο, να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση χρημάτων, αυτό είναι προφανές. Θα δούμε τι κόλπα θα χρησιμοποιήσει ο Λευκός Οίκος» ανέφερε ο Πεσκόφ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο άνθρωπος της Μόσχας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «κακόβουλη κατασκευή» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com