Έτος αποφάσεων το 2023 για επενδύσεις στα ορυκτά μας καύσιμα

Έτος αποφάσεων το 2023 για επενδύσεις στα ορυκτά μας καύσιμα
epa09562861 The steaming coal-fired power plant Datteln 4 is reflected in the water of the Dortmund-Ems-Canal in Datteln, Germany, 02 November 2021 (issued 04 November 2021). The production of carbon-based energy is one of the main sources of environmental pollution worldwide and the black coal consuming plant was controversial already before launched in May 2020. Germany, a coal extracting country, is striving to abolish coal and nuclear power and to convert to renewable energies, one of the main topics of the COP26. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα κοιτάσματα σε Ιωάννινα και Κρήτη και η αργή αποκλιμάκωση των τιμών.

Αν και για να μετριάσουμε την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής απαιτείται απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι επενδύσεις σε ορυκτό αέριο προωθούνται ως γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό η πιλοτική γεώτρηση στα Ιωάννινα και οι έρευνες για τα κοιτάσματα της Κρήτης οριοθετούν το επενδυτικό παράθυρο του 2023 για την Ελλάδα, καθώς προετοιμάζουν αποφάσεις για δυνητικές επενδύσεις που θα ακολουθήσουν.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει εκτιμήσει ότι εντός του έτους θα έχουμε μια καλή εικόνα για το εάν υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου αλλά και της Κρήτης, καθώς και στις άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών. Ο πρωθυπουργός έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν εξετάζεται η εξερεύνηση άλλων περιοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο του 2022 ολοκληρώθηκαν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2 του Ιονίου από την κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy (75%-25%) και άρχισε η επεξεργασία των δεδομένων για να αποφασιστεί εάν οι έρευνες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της γεώτρησης. Αξιολογούνται επίσης δεδομένα από σεισμικές έρευνες στις περιοχές δραστηριότητας της Helleniq Energy.

Μεγάλες προσδοκίες καλλιεργούνται για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου είναι σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες από την Κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy (70%-30%).

Φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς αναφέρουν το 2023 ως έτος ορόσημο, καθώς θα ωριμάσουν αποφάσεις για επενδύσεις και θα απαντηθεί το ερώτημα τι ποσότητα φυσικού αερίου διαθέτει η χώρα. Η πιλοτική γεώτρηση στα Ιωάννινα θα οδηγήσει σε δεδομένα για το αν το κοίτασμα είναι εμπορικά αξιοποιήσιμο, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 θα πρέπει να υπάρξουν δεδομένα από τις έρευνες στην Κρήτη διαφορετικά δεν θα υπάρχει χρόνος για εμπορική αξιοποίηση. Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται το μείζον είναι τι κόστος απαιτείται για την εξόρυξη, καθώς δεν αρκεί ένα κοίτασμα να είναι μεγάλο αλλά πρέπει να είναι και εμπορικά ελκυστικό για μια εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση.

Όσο για τα έσοδα, είναι συνάρτηση της παραχώρησης και της σύμβασης με τον παραχωρησιούχο και θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Δηλαδή για ένα κοίτασμα 50 δισ. κυβικών μέτρων στα Γιάννενα που αντιστοιχεί σε 500 εκατ. MWh φυσικού αερίου, αν η τιμή ανά KWh είναι 100 ευρώ η αξία φτάνει τα 5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι αν και παρατηρείται πτώση των τιμών αναφοράς TTF στο φυσικό αέριο δεν έχουν φανεί σημαντικές μειώσεις στις τιμές ενέργειας της χονδρεμπορικής αγοράς, καθώς με βάση το σημερινό σύστημα τιμολόγησης φυσικού αερίου, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος τιμών του προηγούμενου μήνα. Είναι ενδεικτική η σύγκριση τιμών στις ευρωπαϊκές Αγορές Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) όπου η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη τιμή και σήμερα, στα 146,37 ευρώ/MWh, με αύξηση 80,7% ενώ ο μέσος όρος σε επίπεδο μήνα διαμορφώνεται σε 114,55 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεσή του αποδίδει τις υψηλές τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα συγκριτικά με τις χώρες μέλη του και τις άλλες χώρες της Ευρώπης στην υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, στο έλλειμμα ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην υστέρηση των ΑΠΕ.

Ας σημειωθεί επίσης ότι πριν από λίγες ημέρες στο φόρουμ των Δελφών ο Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, Helleniq Energy και Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είχε πει ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι χαμηλή λόγω του ήπιου χειμώνα και της επάρκειας αποθεμάτων LNG. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι να κινηθούν ανοδικά οι τιμές διότι τα αποθέματα στα φράγματα των υδροηλεκτρικών είναι χαμηλά και τον χειμώνα θα χρειαστεί να συμβάλλουν περισσότερο οι μονάδες φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: