«Έτος Στρουμφ» το 2018

«Έτος Στρουμφ» το 2018

Πριν 60 χρόνια, ο Βέλγος γελοιογράφος Πιερ Κυλιφόρ χτύπησε «φλέβα χρυσού», δημιουργώντας, το 1958, τα «Στρουμφάκια»

Τα «Στρουμφάκια» γιορτάζουν, γιορτάζουμε εμείς, γιορτάζει και το Βέλγιο. Πριν 60 χρόνια, ο Βέλγος γελοιογράφος Πιερ Κυλιφόρ χτύπησε «φλέβα χρυσού», δημιουργώντας, το 1958, τα «Στρουμφάκια». Η οικογένεια Στρουμφ κατέκτησε τον κόσμο, προσπαθώντας να αντιπαλέψει τον μάγο Γαργαμέλ (Δρακουμέλ, στην ελληνική μεταφορά) και έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ με μια επιτυχία που, το 2011, είχε μισό δισεκατομμύριο δολάρια μικτά κέρδη.

Από τις 9 του περασμένου Ιουνίου έως τις 27 Ιανουαρίου του 2019, στις Βρυξέλλες «τρέχει» η έκθεση «Η Εμπειρία των Σμερφ». Έχουν στήσει ένα χωριό, στο οποίο τους επισκέπτες υποδέχονται τα ίδια τα Σμερφ, τα Στρουμφάκια δηλαδή, ως κούκλες και ολογράμματα. Μεταμορφώνονται οι επισκέπτες με το που θα κατεβάσουν μια γουλιά από το μαγικό φίλτρο του Μπαμπαστρούμφ.

Αλλά, ο Γαργαμέλ δημιουργεί μια μηχανή του κακού που απειλεί τον κόσμο των ύψους «τρία μήλα, το ένα πάνω στ’ άλλο» μπλε ανθρώπων. Κι οι επισκέπτες μπαίνουν σε περιπέτειες για να βοηθήσουν τα Στρουμφάκια και να φέρουν ξανά την ησυχία στο χωριό τους: διασχίζουν έναν καταρράκτη, δραπετεύουν από το κλουβί που τους φυλάκισε ο Γαργαμέλ, βρίσκουν όλα τα εξαρτήματα της μηχανής του κακού και πετάνε – σε εικονική πραγματικότητα – πάνω σ’ έναν πελαργό. «Αυτοί (τα Στρουμφάκια δλδ) είναι ένα σύμβολο της βελγικής κουλτούρας και της βελγικής κληρονομιάς» δήλωσε η Κλοέ Μποφές, εκπρόσωπος Τύπου της έκθεσης.

Οι εορτασμοί στο Βέλγιο δεν σταμάτησαν εδώ. Η Brussels Airlines ετοίμασε το επιβατηγό αεροσκάφος Aerosmurf, το «5ο έμβλημα του Βελγίου» όπως το λένε. Είναι το πρώτο αεροσκάφος στον στόλο της αεροπορικής εταιρείας με ζωγραφισμένη την κοιλιά του: όλοι οι χαρακτήρες της ιστορίας, ακόμη και ο Γαργαμέλ κι ο Αζραέλ!

Όλα ξεκίνησαν από καθαρή τύχη. Τη δεκαετία του 1950, ο Κυλιφόρ – με το καλλιτεχνικό όνομα Peyo – δούλευε μια σειρά γαλλο-βελγικών κόμικ με τίτλο «Johan et Pirlouit», μια ιστορία τοποθετημένη στον Μεσαίωνα, με σπαθιά και μάγους. O Johan ήταν ο νεαρής ηλικίας ιπποκόμος του βασιλιά κι ο Pirlouit, το τσιράκι του, πιστός, καυχησιάρης και μπαγαπόντης. Το 1958, το περίφημο γαλλικό περιοδικό Spirou δημοσίευσε την ιστορία «Το φλάουτο με τις έξι τρύπες», όπου οι Johan και Pirlouit ξεκινούν να πάρουν πίσω ένα φλάουτο το οποίο έχει μαγέψει ο μάγος Homnibus. Στον δρόμο, συναντάνε ένα μικρό μπλε ανθρωπάκι που φορούσε άσπρα ρούχα, ένα Schtroumf, το οποίο ακολουθούσε ένας αριθμός από ολόιδια μπλε ανθρωπάκια που είχαν αρχηγό έναν γέρο που φορούσε κόκκινα κι είχε άσπρη γενιάδα. Οι χαρακτήρες αυτοί αποδείχθηκαν μεγάλη επιτυχία, το 1959 το Spirou δημοσίευσε την πρώτη ιστορία αποκλειστικά με Στρουμφάκια, κι όλα ξεκίνησαν!

Οι Βέλγοι τα λένε Smurf που είναι μετάφραση στα ολλανδικά του γαλλικού Schtroumf. Το οποίο, σύμφωνα με τον Κυλιφόρ ήταν μια δικής του επινόησης λέξη όταν μια μέρα τρώγοντας με τον φίλο του, επίσης δημιουργό κόμικς, Αντρέ Φρανκίν, θέλησε να του πει να του δώσει το αλάτι και δεν θυμόταν τη λέξη για «αλάτι».

Όπως αναμενόταν, στα γενέθλια κόπηκε τούρτα, σε υπαίθρια γιορτή. Παρούσα η Βερονίκ Κυλιφόρ, κόρη του Πιερ, που έσβησε κεράκια. «Εξήντα χρόνια είναι πολύς καιρός κι είμαι πραγματικά ευτυχής που τα Στρουμφάκια εξακολουθούν ν’ αρέσουν στον κόσμο. Πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που κάναμε μετά τον θάνατο του πατέρα μου. Έχουμε χαρά που συνεχίζουμε τ’ όνειρό του» είπε, συγκινημένη.

Χρόνια Πολλά (με πολλά θαυμαστικά).