Έτσι λιώνουν οι πάγοι μεταξύ Αθήνας και Μόσχας

Έτσι λιώνουν οι πάγοι μεταξύ Αθήνας και Μόσχας
epa04695670 Russian President Vladimir Putin (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (C) attend a signing ceremony in the Kremlin in Moscow, Russia, 08 April 2015. Russian President Vladimir Putin said the leader of Greece did not ask for financial aid during an official visit, easing speculation that Athens might use its relations with Moscow to gain advantage in bailout talks with European creditors. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Την επόμενη Παρασκευή Αλέξης Τσίπρας και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντιούνται στο Κρεμλίνο.

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, την ερχόμενη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Iω. Μπράχο, και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

H συνάντηση αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη ότι λιώνουν οι πάγοι μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, μετά από μια περίοδο έντασης. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αναπτύξει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η υπογραφή διμερών μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, του εμπορίου, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και του αθλητισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Θα συζητηθεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί το Κυπριακό, στο οποίο είναι γνωστή η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και ο εν προκειμένω ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.