Έτσι θα είναι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό- Οι πρώτες εικόνες

Έτσι θα είναι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό- Οι πρώτες εικόνες
epa08445237 A face masked man walks in front of the headquarters of the EU Commission in the European district in Brussels, Belgium, 26 May 2020. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό προορίζεται για κάθε πολίτη της ΕΕ που έχει λάβει το εμβόλιο, έχει αναρρώσει από τον κοροναϊό ή έχει αρνητικό τεστ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει ένα νέο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για την άρση των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα αποτελείται ουσιαστικά από τρία ψηφιακά έγγραφα, ανάλογα με το τι έχει επιλέξει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης. Θα υπάρχουν δηλαδή πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για όσους έχουν αναρρώσει από τον ιό. Επομένως το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό προορίζεται για κάθε πολίτη της ΕΕ που έχει λάβει το εμβόλιο, έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό ή έχει αρνητικό τεστ.

Είναι επίσης ανοιχτό σε μέλη της οικογένειας εάν προέρχονται από τρίτες χώρες, υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα ή διαμένουν στην ΕΕ και πολίτες της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

Δείτε πώς θα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού (Digital Green Certificate):

Τα βασικά στοιχεία του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του κανονισμού που προτείνει σήμερα η Επιτροπή:

Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά για όλους τους πολίτες της ΕΕ:

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα καλύπτει τρεις τύπους πιστοποιητικών- πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ (τεστ NAAT / RT-PCR ή rapid test αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί. Και οι δύο θα έχουν έναν κωδικό QR που περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες καθώς και μια ψηφιακή υπογραφή για να βεβαιώνει ότι το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού που οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επαληθεύσουν όλες τις υπογραφές πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ. Κανένα προσωπικό στοιχείο των κατόχων πιστοποιητικών δεν περνά από την πύλη ή διατηρείται από το κράτος μέλος επαλήθευσης.

Τα πιστοποιητικά θα είναι διαθέσιμα δωρεάν και στην επίσημη γλώσσα ή γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

Μη διάκριση:

Όλοι οι πολίτες- εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι- πρέπει να επωφελούνται από ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία όχι μόνο ενός διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και πιστοποιητικών τεστ COVID-19 και πιστοποιητικών για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Το ίδιο δικαίωμα για τους ταξιδιώτες με το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό – όπου τα κράτη μέλη αποδέχονται την απόδειξη εμβολιασμού για να αρθούν περισμοί δημόσιας υγείας , όπως τεστ ή καραντίνα, θα πρέπει να αποδεχθούν, υπό τους ίδιους όρους, πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται βάσει του Συστήματος του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού. Αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται σε εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αποδεχθούν και άλλα εμβόλια.

Κοινοποίηση άλλων μέτρων- εάν ένα κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να τεθεί σε καραντίνα ή να υποβληθεί σε τεστ, πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να εξηγήσει τους λόγους αυτών των μέτρων.

Μόνο βασικές πληροφορίες και ασφαλή προσωπικά δεδομένα:

Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / τεστ / ανάκτηση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό του πιστοποιητικού. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό πρέπει να εκδίδεται σε πολίτες της ΕΕ και στα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Θα πρέπει επίσης να χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.

Το σύστημα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.

Για να είναι έτοιμη πριν από το καλοκαίρι, η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί γρήγορα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν το πλαίσιο εμπιστοσύνης και τα τεχνικά πρότυπα, που έχουν συμφωνηθεί στο δίκτυο eHealth, για να διασφαλίσουν την έγκαιρη εφαρμογή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, τη διαλειτουργικότητά τους και την πλήρη συμμόρφωση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία και η πρόταση τους επόμενους μήνες.

Το πιστοποιητικό, το οποίο οι Βρυξέλλες θέλουν να υιοθετηθεί πριν από το καλοκαίρι για να σωθεί η τουριστική περίοδος, θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιασθεί κατά του Covid-19 ή έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR ή διαθέτει ανοσία έχοντας προσβληθεί και αναρρώσει από την νόσο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν απείλησε ταυτόχρονα με ενίσχυση των όρων για την εξαγωγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβολίων κατά του Covid-19 που παράγονται στο έδαφός της, στο πλαίσιο του μηχανισμού ελέγχου που θεσπίσθηκε στο τέλος του Ιανουαρίου, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται από σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

«Εξάγουμε πολλά εμβόλια προς χώρες που παράγουν και οι ίδιες. Είναι μία πρόσκληση προς αυτές να είναι ανοικτές» στην αποστολή εμβολίων προς την ΕΕ, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα λάβει αυτό που της αναλογεί».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε περισσότερες από 41 εκατομμύρια δόσεις σε 33 χώρες.