Έτσι θα μοιάζει η πρώτη «έξυπνη πόλη» της Google

Όλα όσα αποκαλύφθηκαν για το φουτουριστικό κέντρο του τεχνολογικού κολοσσού.

Μέσα στην Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, υπάρχει ένα τμήμα με την επωνυμία Sidewalk Labs – μια πρωτοβουλία εντός της εταιρείας που «συλλαμβάνει, σχεδιάζει, δοκιμάζει και κατασκευάζει αστικές καινοτομίες για να βοηθήσει τις πόλεις να ανταποκριθούν στις μεγαλύτερες προκλήσεις τους».

Το 2017, η ομάδα ανακοίνωσε τα σχέδιά της να οικοδομήσει την πρώτη διασυνδεδεμένη «πόλη», μια γειτονιά με την επωνυμία Quayside στην προκυμαία του Τορόντο στον Καναδά.

Και πλέον έχουμε μια ιδέα του πώς θα μοιάζει η πόλη.

Τα σχέδια αναπτύχθηκαν από κοινού με τα αρχιτεκτονικά γραφεία Snøhetta και Heatherwick, όπως μετέδωσε το Fast Company. Σχεδιαστικές αποτυπώσεις αυτών των μη τελικών σχεδίων δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η πόλη συνίσταται σε μια ντουζίνα πύργους που θα φιλοξενούν 3.000 διαμερίσματα, εκ των οποίων το ένα τρίτο θα είναι «οικονομικώς προσιτά». Όλα τα κτίρια της πόλης θα είναι σπονδυλωτά και, άρα, θα μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες. Η πόλη θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια και γεωθερμία, και θα προσφέρει στον καθένα σύνδεση 5G στο διαδίκτυο.

Κάτω από την πόλη, μια σειρά τούνελ θα διευκολύνει τους οδηγούς delivery και τα σκουπιδιάρικα, τα οποία θα οδηγούν ρομπότ και όχι άνθρωποι.

Ο στόχος είναι να προσφέρονται πράγματα όπως θερμαινόμενα πεζοδρόμια που θα λιώνουν τον πάγο όταν θα έχει …ψύχρα και «αδιάβροχα» για κτίρια που θα καλύπτουν δημόσιους χώρους και θα τους καθιστούν προσβάσιμους ακόμα και υπό βροχή.

Κι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Η πόλη αναμένεται να είναι έτοιμη για να υποδεχθεί τους κατοίκους της σε πέντε-έξι χρόνια από τώρα.