Eurasia Group: «Νεκρός άνδρας που περπατά» ο αρχηγός της Wagner Πριγκόζιν 

Eurasia Group: «Νεκρός άνδρας που περπατά» ο αρχηγός της Wagner Πριγκόζιν 
This handout video grab taken from a footage posted on April 6, 2023 on the Telegram account of the press-service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin at a cemetery for fallen PMC Wagner fighters in the settlement of Goryachiy Klyuch in the southern Russian Krasnodar region. Wagner mercenaries are believed to be heavily involved in the fight for the industrial city of Bakhmut that has become the longest and bloodiest battle of Russia's year-long assault on Ukraine. (Photo by Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
«Ο Πούτιν δεν θα του επιτρέψει να ζήσει περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο»

«Νεκρός άνδρας που περπατά» είναι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που επιχείρησε κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ρώσος αρχηγός των μισθοφόρων της Wagner Yevgeny Prigozhin, σύμφωνα με τον Ian Bremmer, πρόεδρο του Eurasia Group. 

Η ένοπλη εξέγερση του Σαββατοκύριακου από τον Πριγκόζιν, έναν πρώην σύμμαχο του Πούτιν που ίδρυσε την ιδιωτική ομάδα πολιτοφυλακής Wagner, θεωρήθηκε ευρέως ως η μεγαλύτερη απειλή στα 23 χρόνια διακυβέρνησης του Ρώσου προέδρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι το επεισόδιο αποκάλυψε «ρωγμές» στο Κρεμλίνο που δεν είχαν δει προηγουμένως. Ο Πριγκόζιν είναι «ένα είδος νεκρού που περπατά σε αυτό το σημείο», είπε ο Μπρέμερ τη Δευτέρα στο «Squawk Box Asia». «Θα εκπλαγώ πολύ αν θα είναι ακόμη ζωντανός σε λίγους μήνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η εξέγερση υπό την ηγεσία του Πριγκόζιν ήταν άνευ προηγουμένου για τη Ρωσία του Πούτιν , ο οποίος μέχρι τότε ήταν σε θέση να σβήσει γρήγορα τις περιστασιακές άοπλες διαμαρτυρίες. Το Σαββατοκύριακο, οι στασιαστές Βάγκνερ έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα προτού ο αρχηγός τους ματαιώσει απότομα τη στάση. «Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους για πολύ λιγότερα σοβαρά πράγματα από αυτό που του έκανε ο Πριγκόζιν», πρόσθεσε ο Μπρέμερ. «Θεωρώ αδιανόητο ότι ο Πούτιν θα του επιτρέψει να ζήσει περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο». Η πορεία των μαχητών Wagner προς τη Μόσχα ανάγκασε το Κρεμλίνο να στείλει δυνάμεις στη Μόσχα για να προστατεύσει την πρωτεύουσα, δεδομένου ότι οι μισθοφόροι φέρεται να κατέλαβαν, μέσα σε λίγες ώρες, τον έλεγχο της ρωσικής πόλης Ροστόφ-ον-Ντον.

Το Ροστόφ είναι η έδρα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας για τον ρωσικό στρατό, καθώς και κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και διοίκησης για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η αιματοχυσία απετράπη με τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος παρείχε αμνηστία στον Πριγκόζιν ενώ το Κρεμλίνο συμφώνησε να αποσύρει την ποινική υπόθεση κατά του επικεφαλής της Wagner. «Προφανώς αυτό δείχνει ένα επίπεδο άνευ προηγουμένου αδυναμίας για τον Πρόεδρο Πούτιν», είπε ο Μπρέμερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αλλά την ίδια στιγμή, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δοκιμάστηκε, δεν υπήρξε ούτε μία υψηλού επιπέδου αποστασία από τον ρωσικό στρατό, από τη ρωσική κυβέρνηση ή από τους Ρώσους ολιγάρχες – έτσι όποιος πιστεύει ότι ο Πούτιν ξαφνικά βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης κάνει λάθος», πρόσθεσε.

Η σφοδρή κόντρα μεταξύ του Πριγκόζιν και του στρατιωτικού κατεστημένου στη Μόσχα κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες αφού το Κρεμλίνο ήθελε όλες οι ιδιωτικές μισθοφορικές δυνάμεις να υπογράψουν συμβόλαια με το Υπουργείο Άμυνας έως την 1η Ιουλίου. Ο Πριγκόζιν είχε αρνηθεί. Η αντιπαράθεση ξέφυγε όταν ο Πριγκόζιν εξαπέλυσε ένοπλη εξέγερση την Παρασκευή αφού κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι πυροβόλησε κατά των μισθοφόρων του.

«Στόχος του Prigozhin ήταν να επιστήσει την προσοχή του Πούτιν και να επιβάλει μια συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες διατήρησης των δραστηριοτήτων του – καθορισμένο ρόλο, ασφάλεια και χρηματοδότηση», έγραψε στο Twitter η Tatiana Stanovaya, ανώτερη συνεργάτιδα στο Carnegie Russia Eurasia Center.