EURIMAC: Παίζει δυνατή μπάλα στην «Μέκκα» των ζυμαρικών

EURIMAC: Παίζει δυνατή μπάλα στην «Μέκκα» των ζυμαρικών
Το νέο deal στην ιταλική αγορά, το υψηλό κόστος ενέργειας και η ραγδαία άνοδος των πρώτων υλών.

Οι εξαγωγές ήταν ανέκαθεν στο DNA των ΜΑΚΒΕΛ- EURICOM που συγχωνεύτηκαν υπό την ομπρέλα της EURIMAC, και αντιπροσωπεύουν σήμερα το 45% της παραγωγής της. Μάλιστα η τοποθέτηση των προϊόντων της στα ράφια 55 χωρών και στις 5 ηπείρους, την αναγάγει στον Νο 1 Έλληνα εξαγωγέα ζυμαρικών. Αγγλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Βέλγιο, Κύπρος και η Τσεχία προτιμούν σπαγγέτι α λα … ελληνικά και δηλώνουν φανατικοί θαυμαστές.

Ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες τάσεις για τέτοια προϊόντα η EURIMAC ήδη εδώ και δύο χρόνια παράγει και διανέμει στην ελληνική και ξένη αγορά ζυμαρικά με πέντε Δημητριακά, ζυμαρικά, ολικής άλεσης με βρώμη και ζυμαρικά ολικής άλεσης με 60% περισσότερες φυτικές ίνες. Η διοίκηση αναγνωρίζει ότι συντελείται ένας γενικότερος μετασχηματισμός  στη βιομηχανία τροφίμων για ζήτηση προϊόντων fitness και wellness με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου συστήματος διατροφής.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η διοίκηση της EURIMAC  δεν διστάζει να παίξει δυνατή μπάλα ακόμη και μέσα στην έδρα των Ιταλών όπου τα ζυμαρικά είναι, όχι απλώς το εθνικό τους προϊόν, αλλά και ο παγκόσμιος leader στην κατηγορία του.

«Στην Ιταλία εξάγουμε 3,5 εκατομμύρια πακέτα ζυμαρικών ετησίως. Στην έκθεση της TUTTOFOOD κλείσαμε μία συμφωνία που αφορά στην μεσαία αγορά του retail. Και μόνο το ότι είμαστε εδώ είναι σημαντικό. Σε καμία περίπτωση δεν έρχεσαι να αποδείξεις ότι είσαι καλύτερος, αλλά ότι είσαι παρών και ισάξιος με τους Ιταλούς και αυτό πιστέψτε με το αναγνωρίζουν» επισημαίνει στο fortunegreece.com ο κ. Οδυσσέας Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της EURIMAC τον οποίο συναντήσαμε στο Μιλάνο στο πλαίσιο της TUTTOFOOD που ολοκληρώνεται σήμερα.

Οδυσσέας Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της EURIMAC (αριστερά)
Οδυσσέας Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της EURIMAC (αριστερά)

Πονοκέφαλος η τιμή του σιταριού και η ενέργεια

Αναφερόμενος στην τιμή του σκληρού σιταριού, ο κ. Παπαδόπουλος  τονίζει πως από τα 250 ευρώ εκτοξεύτηκε σε πάνω από 550 ευρώ ο τόνος με ότι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου. «Εμείς ως εταιρεία προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε ό,τι μπορούμε αλλά μέρος της αύξησης θα περάσει και στο τελικό προϊόν. Σχεδόν το 70% του λειτουργικού κόστους διπλασιάστηκε λόγω του σιταριού, ενώ κατά 80% με 90% έχει ανέβει το κόστος της ενέργειας. Μόνο από την ενέργεια τα λειτουργικά κόστη για την εταιρεία αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, επομένως καταλαβαίνετε για τι νούμερα μιλάμε».

Αξίζει να αναφερθεί πως η EURIMAC ως εταιρεία, ήδη από το 2013, είχε επενδύσει στο κομμάτι της βιωσιμότητας, τόσο με την καύση ριζοφλοιού βιομάζας, όσο και με την υιοθέτηση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την 100% ανακυκλώσιμη σκευασία προϊόντων.

«Έρευνες δείχνουν ότι το 35% του φαγητού πετιέται στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι. Εμείς θέλουμε να περιορίσουμε αυτή τη φύρα. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε και την δυναμική μας με τη νέα γραμμή παραγωγής η οποία μας επιτρέπει από τους 75.000 να πάμε σε 90.000 τόνους το χρόνο. Σε επίπεδο όγκου είμαστε η μεγαλύτερη βιομηχανία ζυμαρικών στην Ελλάδα» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.