Eurobank: Έτσι θα αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου

Eurobank: Έτσι θα αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλάει κατά τη διάρκεια της γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ EUROBANK/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η έκδοση του ομολόγου για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών είναι προς όφελος τόσο των μετόχων της τράπεζας όσο και του Δημοσίου. 

Την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης συνολικής ονομαστικής αξίας 950 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους μετόχους της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, η έκδοση του ομολόγου για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών είναι προς όφελος τόσο των μετόχων της τράπεζας όσο και του Δημοσίου, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank θα διαμορφωθεί στο 17,1%, που είναι ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.

Οι προνομιούχες μετοχές
Οι προνομιούχες μετοχές της Eurobank ανέρχονται σε 345.500.000 και είναι ονομαστικής αξίας 950.125.000 ευρώ. Η εξαγορά τους θα γίνει με μετρητά ύψους 125.000 ευρώ και με την έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ονομαστικής αξίας 950 εκατ. ευρώ.

Το ομόλογο διαιρείται σε 9.500 ομολογίες ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ έκαστη και θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και θα το καλύψει.

Το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα μειωθεί κατά 950.125.000 και οι τίτλοι που ενσωματώνουν τις προνομιούχες μετοχές θα ακυρωθούν.

Όπως ορίζει ο νόμος, το ομόλογο θα έχει επιτόκιο 6,41%, πράγμα που σημαίνει ετήσια επιβάρυνση 60 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, η οποία θα μειώνει τα έσοδα από τόκους. Καθώς οι τίτλοι αυτοί έχουν εκδοθεί με όρους αγοράς, η τράπεζα θα μπορεί είτε να εκδώσει αντίστοιχους τίτλους με χαμηλότερο επιτόκιο για να τους αποπληρώσει, είτε να τους μειώνει σταδιακά μέχρι την αποπληρωμή τους μέσω της κερδοφορίας της.

Να σημειωθει ότι οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου παύουν να προσμετρώνται στα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών στο τέλος του τρέχοντος έτος.