Eurobank: Γιατί η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση

Eurobank: Γιατί η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση


Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ.

Στο τελευταίο δελτίο της ανάλυσης “7 Ημέρες Οικονομία” της Eurobank γίνεται αναφορά στα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Η τράπεζα αναλύει τους λόγους που οδήγησαν σε ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ανάμεσα στους οποίους βασικοί είναι η μείωση των εξαγωγών και της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, τα κύρια συμπεράσματα που εξάγονται με βάση τα προαναφερθέντα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

1ον η ύφεση συνεχίστηκε για 4ο συνεχή τρίμηνο λόγω της συρρίκνωσης των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

2ον η πτώση των εξαγωγών πηγάζει αποκλειστικά από τον τομέα των υπηρεσιών (π.χ. τουρισμός, μεταφορές).

3ον η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ αποδείχτηκε μικρότερη του αναμενομένου λόγω της αύξησης των επενδύσεων. Η ενίσχυση του

ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου προήλθε από τις κατηγορίες των άλλων κατασκευών και του μεταφορικού εξοπλισμού και των οπλικών συστημάτων.

4ον οι προσδοκίες, το τρέχον διαθέσιμο εισόδημα, η αβεβαιότητα και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν πιθανούς ερμηνευτικούς παράγοντες των προαναφερθέντων μεταβολών.

5ον λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανοδική πορεία της απασχόλησης, η καθοδική τροχιά της παραγωγικότητας της εργασίας συνεχίστηκε το 2ο τρίμηνο 2016, ωστόσο ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής ήταν μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

6ον η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση αποτελεί ένα θετικό στοιχείο αναφορικά με την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2ο εξάμηνο 2016. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα πρώτα στοιχεία του 3ου τριμήνου 2016 παρουσιάζουν μεικτή εικόνα (π.χ. οικονομικό κλίμα, δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή και δείκτης PMI).