Eurobank: Μαζί για ένα βιώσιμο μέλλον

Eurobank: Μαζί για ένα βιώσιμο μέλλον
Η Eurobank στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και εστιάζει στη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων βάσει των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance).

Απαντώντας άμεσα στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, η Τράπεζα επανασχεδιάζει την ESG στρατηγική της σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτήσεις και τα προϊόντα της, αλλά και το εσωτερικό περιβάλλον και τρόπο που είναι οργανωμένη και λειτουργεί. Οριοθετεί εκ νέου τις ενέργειες και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αξιολογώντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής του UNEP FI που υιοθετεί, καθώς και άλλες διεθνείς τάσεις. Η Eurobank έχει καταρτίσει τριετές σχέδιο πλήρους ενσωμάτωσης των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής έως και το 2024. Το 2022 είναι μια σημαντική χρονιά, καθώς επικαιροποιείται η στρατηγική ESG και η λειτουργία των πλαισίων και της διακυβέρνησης ESG.

Ένας από τους τρεις κεντρικούς άξονες του επιχειρησιακού σχεδιασμού που ήδη υλοποιείται, με ορίζοντα δεκαετίας, είναι η χρηματοδότηση εμβληματικών έργων, βάσει των κριτηρίων ESG, όπως το έργο του Ελληνικού και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Μόνο το 2021 εγκρίθηκαν σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε δάνεια με βιώσιμα χαρακτηριστικά ενώ για το 2022 η Τράπεζα στοχεύει τουλάχιστον το 20% των ετήσιων νέων εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις να ταξινομούνται ως πράσινες/περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Η δέσμευση της Eurobank να βελτιώνει υφιστάμενα βιώσιμα προϊόντα και να αναπτύσσει νέα, ακόμη πιο καινοτόμα, είναι διαρκής. Ενδεικτικά προσφέρονται:

  • Δύο προγράμματα ESG για ξενοδοχεία, το «Επιχειρώ Βιώσιμα στον Τουρισμό» και το «Κατασκευάζω Βιώσιμα στον Τουρισμό», στοχεύοντας στην παροχή κινήτρων για περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους.
  • Χρηματοδότηση Έργων Καθαρής Ενέργειας και άλλων φιλικών προς το Περιβάλλον Πηγών Ενέργειας.
  • Πράσινη Μετάβαση στην Παραγωγή Ενέργειας: Περαιτέρω επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου στον τομέα των ΑΠΕ.
  • Βιώσιμα Ομόλογα: Στήριξη της ανάπτυξης της αγοράς βιώσιμων ομολόγων στην Ελλάδα. Το 2021 η Eurobank ενήργησε ως συνδιοργανωτής για πράσινα και βιώσιμα ομόλογα ποσού €2,5 δισ. που εκδόθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Προθεσμιακές Καταθέσεις – ESG Deposits: Η Τράπεζα υπήρξε η πρώτη ελληνική τράπεζα που προσέφερε καταθέσεις ESG στους εταιρικούς πελάτες. Το 2021, 200 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από 49 εταιρείες και διοχετεύτηκαν σε SLL δάνεια.
  • Πράσινα Δάνεια Κατοικίας: Ουσιαστική συμβολή σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικότερα στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Η Eurobank συμμετέχει σε σειρά Δεικτών Αξιολόγησης ESG, από διεθνείς καταξιωμένους οίκους αξιολόγησης, ενώ μέτρο της επιτυχίας της στρατηγικής ESG της Τράπεζας είναι η επιχειρησιακή επίδραση και ο αντίκτυπος της λειτουργίας της.

Επιδεικνύοντας διαχρονική δέσμευση για την περιβαλλοντική και ενεργειακή διαχείριση και δικαιώνοντας έμπρακτα μία ιστορία πρωτοπορίας, είναι η πρώτη τράπεζα και από τους λίγους οργανισμούς στην Ελλάδα που ανακοίνωσε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, εν μέσω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Η δέσμη μέτρων προβλέπει δράσεις μεγάλης κλίμακας (όπως μετάβαση των υποδομών IT στο Cloud), αλλά και πρωτοβουλίες που αφορούν την καθημερινή ενεργειακή συμπεριφορά όλων μας.

Η Eurobank, επενδύοντας σταθερά σε στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας, στοχεύει σε μείωση κατά 10% στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας σωρευτικά για τα έτη 2022 – 2023. Τα τελευταία 8 χρόνια, η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 38%, ενώ σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει προέρχεται κατά 97% από ΑΠΕ (πιστοποιημένες εγγυήσεις προέλευσης). Το 2022, η Τράπεζα έλαβε πιστοποίηση για το ανθρακικό της αποτύπωμα (ISO 14064), σύμφωνα με την επικρατούσα βέλτιστη πρακτική και την τρέχουσα νομοθεσία.

Το πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης της Eurobank περιλαμβάνει, επίσης, σύνολο πρωτοβουλιών, πολλές από τις οποίες άρχισαν να σχεδιάζονται και να διαμορφώνονται σχεδόν από την ίδρυσή της:

  • Η πρωτοβουλία «Μπροστά για την Παιδεία» που συμπληρώνει 20 χρόνια, μέσω της οποίας έχουν βραβευθεί ηθικά και οικονομικά πάνω από 20.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.
  • Το egg – enter•grow•go, o επιταχυντής νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Μονάδα Corallia του Ε.Κ. Αθηνά και συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια, έχοντας ενισχύσει πάνω από 1.100 νέους επιχειρηματίες και 300 Startups, παρέχοντας χρηματοδοτήσεις ύψους πέραν των 28 εκατ. ευρώ από το 2013.
  • Η ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα «Naxos, smart island» σε συνεργασία με την Amazon Web Services, για τη στήριξη των επαγγελματιών και επιχειρηματιών του νησιού στο ταξίδι της ψηφιακής αναβάθμισης και μετασχηματισμού.
  • Η ευρείας κλίμακας πρωτοβουλία από τον Ιούνιο του 2021 για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.
  • Η πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, που ξεκίνησε στις αρχές του 2022 με τη φύτευση περισσότερων από 35.000 δέντρων και με εκπαιδευτικές και εθελοντικές δράσεις καθαρισμού δασών και δενδροφυτεύσεις.