Eurobank: Mega deal με την Pimco για την πώληση Pillar, Cairo, FPS-Καραβίας

Eurobank: Mega deal με την Pimco για την πώληση Pillar, Cairo, FPS-Καραβίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συναλλαγή- ορόσημο στην ελληνική αγορά.

H Eurobank ανακοίνωσε σήμερα ότι συνήψε σύμβαση με την Celidoria για την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης μιας τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (Project Pillar). Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης (senior notes), καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής σειράς κατάταξης. Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης αντιστοιχεί περίπου στο 58% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Ιουλίου 2019.

Η Eurobank και η BRAVO συμφώνησαν, επίσης, να έλθουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για τα έργα Cairo (Project Cairo) και Europe (Project Europe). Το Project Cairo αναφέρεται στην πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης μιας τιτλοποίησης ενός μικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 7,4 δισ. ευρώ. Το Project Europe αναφέρεται στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας Financial Planning Services (FPS), η οποία είναι αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης δανείων και πιστώσεων, το 100% των μετοχών της οποίας κατέχεται επί του παρόντος από τη Eurobank. Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων θα αρχίσει αμέσως και θα λήξει την 30ή Σεπτεμβρίου 2019, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για τα Projects Cairo και Europe εντός της περιόδου αυτής.

Ο κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, δήλωσε: «Η συμφωνία για το Project Pillar αποτελεί, μετά τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia, το δεύτερο σημαντικό ορόσημο για την εκτέλεση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μας για την εξυγίανση του ισολογισμού μας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η συμφωνία αυτή συνδυάζεται με την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με έναν σημαίνοντα εταίρο διεθνούς εμβέλειας, με σκοπό να ολοκληρώσουμε τα δύο εναπομένοντα βήματα του σχεδίου μας: την πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πολλαπλών κατηγοριών απαιτήσεων (Project Cairo) και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της κορυφαίας στον χώρο της θυγατρικής μας FPS. Η συναλλαγή αποτελεί, επίσης, ορόσημο στην ελληνική αγορά, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργή διαχείριση ελληνικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Και οι δύο συμφωνίες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ανανεωμένης εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της Eurobank και της ελληνικής οικονομίας».