Eurobank: Πρωτοβουλία που σταματά τη μεταβλητή «χρόνος» στο δημογραφικό

Eurobank: Πρωτοβουλία που σταματά τη μεταβλητή «χρόνος» στο δημογραφικό
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
«Χρειάζεται ρεαλισμός και αυτογνωσία» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είπε ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank παρουσιάζοντας το πολυεπίπεδο πρόγραμμα της Eurobank για τη στήριξη όσων θέλουν να κάνουν παιδιά, με σειρά κινήτρων και χρηματοδότηση της Λευκής Βίβλου για το δημογραφικό.

Η Eurobank αναλαμβάνει σήμερα την πρωτοβουλία να σταματήσει το συντελεστή του χρόνου στο δημογραφικό βοηθώντας όσους θέλουν να κάνουν παιδιά με μια φαρέτρα εργαλείων για τον περιορισμό των αντικειμενικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Eurobank, όπως είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, βασίζεται σε 5 άξονες με επίκεντρο τη στήριξη προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στοχευμένα τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα, χρηματοδότηση επιστημονικής έρευνας, ανάπτυξη δικτύου συνεργαζόμενων εταιρειών αλλά και στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων της ίδιας της τράπεζας.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας
O Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας

Απαντώντας σε ρητορικό ερώτημα γιατί αυτή η πρωτοβουλία ξεκινά από μία τράπεζα ο κ. Καραβίας τόνισε ότι μεγάλοι οργανισμοί με καθολική παρουσία στη χώρα έχουν αυξημένη εταιρική ευθύνη. “Βλέπουμε το μέλλον της τράπεζας με γνώμονα την ευημερία της κοινωνίας και αυτό το θεωρούμε ευθύνη αλλά και υποχρέωσή μας”, είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι η τράπεζα δεν έχει ψευδαισθήσεις και θα ήταν αλαζονικό να πιστεύει  ότι θα μπορούσε να καταφέρει από μόνη της να αντιστρέψει την τάση στο δημογραφικό. Από την άλλη μεριά η διοίκηση της Eurobank φαίνεται ότι θεωρούσε μεγάλο σφάλμα να μην κάνει τίποτα. “Θέλουμε να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και με όλες μας τις δυνάμεις να διαμορφωθεί ένας πόλος όπου άλλοι φορείς θα προσθέτουν δικές τους πρωτοβουλίες”, σημείωσε ο κ. Καραβίας και τόνισε ότι αν συμβεί αυτό ο χρόνος θα αρχίσει να κυλά αντίστροφα προς την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Οι άξονες της πρωτοβουλίας

Όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας οι άξονες στους οποίους βασίζεται η πρωτοβουλία της τράπεζας είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

  • Ενέργειες Κοινωνικής Ευθύνης, οι οποίες αναπτύσσονται σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ειδικότερα την ΜΚΟ Αποστολή, καθώς και με οργανώσεις όπως η BeLive και η Ένωση Μαζί για το Παιδί. “Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα παντού”, είπε ο κ. Καραβίας και γι’ αυτό το λόγο το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε πρώτη φάση σε περιοχές από τον Έβρο και τα νησιά του Βόρειο-Ανατολικού Αιγαίου μέχρι και το Καστελόριζο
  • Στην ίδια γεωγραφική περιοχή η Eurobank σχεδίασε τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα με κοινωνική στόχευση, ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες των νέων τη στιγμή ακριβώς που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά.
  • Η Eurobank θα χρηματοδοτήσει επίσης επιστημονική έρευνα με στόχο να δημιουργηθεί η Λευκή Βίβλος για το δημογραφικό, που θα είναι ένας οδικός χάρτης που θα συνεισφέρει στην εθνική πολιτική.
  • Με πρωτοβουλία της τράπεζας αναπτύσσεται δίκτυο επιχειρήσεων με τις οποίες η Eurobank μοιράζεται παρόμοιες ανησυχίες.
  • Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης αναπτύσσεται ειδικά για τους εργαζόμενους της  Eurobank.

«Το δημογραφικό αγγίζει τις κοινές ευαισθησίες όλων μας», είπε ο κ. Καραβίας σημειώνοντας ότι στα 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα είναι μια ευκαιρία τώρα για ευρύτερο αναστοχασμό, για να σκεφτούμε δηλαδή τις καλές και τις κακές στιγμές της ιστορίας και το πότε και υπό ποιες συνθήκες πήγαμε μπροστά ως χώρα. Αυτό όμως πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα του πώς θα αφήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον στις επόμενες γενιές, ώστε να μείνουν στον τόπο τους αξιοποιώντας ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και δυνατότητες που θα βοηθήσουν τους νέους να κάνουν πράξη τις προσδοκίες τους.

«Χρειάζεται ρεαλισμός και αυτογνωσία», σύμφωνα με τον κ. Καραβία. Πρέπει, όπως εξήγησε, να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και στο πλαίσιο αυτό η Eurobank αναλαμβάνει την παραπάνω πρωτοβουλία. Εξήγησε επίσης ότι το αποτέλεσμα θα έρθει αργά και με κόπο καθώς η μεταβολή των δυναμικών είναι συνάρτηση του πως οι άνθρωποι και οι οικογένειες βλέπουν το αποτύπωμά τους στο χρόνο.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμος, που αναφέρθηκε στα άκρως ανησυχητικά – όπως είπε – δημογραφικά δεδομένα της χώρας σημειώνοντας ότι εντός της επόμενης 20ετίας ο πληθυσμός θα μειωθεί έως 1 εκατ. και θα ανέρχεται το 2030 σε 8 εκατ., όταν στην Τουρκία ο πληθυσμός θα πλησιάζει τα 100 εκατ.. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο το δημογραφικό καθίσταται υπ’ αριθμόν 1 εθνικό πρόβλημα που απειλεί να δυναμιτίσει τα θεμέλια στις συνθήκες ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας της χώρας.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας της Eurobank για το Δημογραφικό, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ): Στο κέντρο της φωτογραφίας η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β. Αριστερά της Προέδρου της Δημοκρατίας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurobank, κ. Μιχάλης Βλασταράκης Δεξιά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Ισότητα των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Γιώργος Ζανιάς και η Πρέσβειρα της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό, κα Αιμιλία Τσουλφά
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας της Eurobank για το Δημογραφικό, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ): Στο κέντρο της φωτογραφίας η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β. Αριστερά της Προέδρου της Δημοκρατίας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurobank, κ. Μιχάλης Βλασταράκης. Δεξιά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Ισότητα των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Γιώργος Ζανιάς και η Πρέσβειρα της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό, κα Αιμιλία Τσουλφά

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ΑΕ Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολίασε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδα μειώνεται και γερνάει και από το 2011 έχει αναδειχθεί μια πρωτοφανής τάση, με τους θανάτους να υπερτερούν των γεννήσεων και ταυτόχρονα πολλούς νέους να εγκαταλείπουν τη χώρα για καλύτερες ευκαιρίες εργασίας και καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις καταλυτικές επιπτώσεις που έχει το δημογραφικό σε τομείς όπως η γεωπολιτική θέση της χώρας, η αναπτυξιακή της δυναμική, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κ.α..

H Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Γιώργο Ζανιά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία
H Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Γιώργο Ζανιά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία

Τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο δημογραφικό ανέπτυξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής ενώ για τη συνθετότητα του δημογραφικού προβλήματος και την έμφαση που του αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση μίλησε η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.

Την εκδήλωση έκλεισε με ένα μήνυμα αισιοδοξίας η Αιμιλία Τσουλφά, χρυσή Ολυμπιονίκης το 2004, μητέρα τριών παιδιών, η οποία προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.