Eurobank: Συρρίκνωση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο

Eurobank: Συρρίκνωση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο

Αναμένεται θετικός ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το 2015.

Κατά ο,4%- ο,6% μειώθηκε το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας σε τριμηνιαία βάση (και κυκλικά προσαρμοσμένους όρους), με τον αντίστοιχο ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται μεταξύ 0,0% και 0,2%. Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, συνεχίζει να αναμένεται ελαφρώς θετικός ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2015.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας στον τουριστικό κλάδο, στην επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής των εισαγωγών και στη μικρή θετική επίδραση (0,13 ποσοστιαίες μονάδες) από τη βάση σύγκρισης με το προηγούμενο έτος.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την επαλήθευση της ανωτέρω πρόβλεψης είναι η ταχεία άρση της αβεβαιότητας που πηγάζει από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους επίσημους δανειστές.

Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις της Eurobank για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θεωρούνται αυστηρά προκαταρκτικές, καθώς η ροή των μακροοικονομικών στοιχείων που αφορούν την εν λόγω περίοδο θα συνεχιστεί τους επόμενους δύο μήνες. Η πρώτη επίσημη εκτίμηση των σχετικών μεγεθών αναμένεται να δημοσιευθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 15 Μαΐου.