Eurobank: «Θωρακισμένη» έναντι των κραδασμών της πανδημίας – Νέα μείωση NPEs φέρνει σύγκλιση με το μ.ο. των ευρωπαϊκών τραπεζών 

Eurobank: «Θωρακισμένη» έναντι των κραδασμών της πανδημίας – Νέα μείωση NPEs φέρνει σύγκλιση με το μ.ο. των ευρωπαϊκών τραπεζών 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλάει κατά την διάρκεια απονομής βραβείων σε 350 αριστούχους από σχολεία των νομών Αττικής Βοιωτίας Εύβοιας και Φωκίδας, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η νέα τιτλοποίηση Mexico που θα καταστήσει την Eurobank την πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα με μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων - Τι λέει ο Φ. Καραβίας για την εξυγίανση του ισολογισμού, το μέρισμα, τα μεγέθη που θωρακίζουν την τράπεζα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και το δίχτυ στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Θωρακισμένη έναντι των κραδασμών της πανδημίας εμφανίζεται η Eurobank, η οποία έχοντας ολοκληρώσει την εξυγίανση του ισολογισμού της προχωρά και σε νέα τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ (Mexico) φέτος, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, NPEs, το 2021.

Με βάση την πρόβλεψη ο δείκτης NPEs θα διαμορφωθεί κοντά στο 9,0% το 2021, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της πανδημίας και στο 6,0% το 2022. Ταυτόχρονα η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων υπολογίζεται στο 7% το 2021 και στο 10% το 2022, η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια σε 16,0% και 16,6% αντίστοιχα, ενώ η οργανική αύξηση του δείκτη κεφαλαίων άνω των 100 μονάδων βάσης ετησίως από το 2022 ανοίγει το δρόμο για τη διανομή μερίσματος.

Μάλιστα τα κέρδη ανά μετοχή υπολογίζονται σε 0,10 ευρώ το 2021 και 0,15 ευρώ το 2022, όπως είπε στους αναλυτές κατά την τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Ειδικότερα, με βάση τις επιδόσεις του 2020 η τράπεζα εμφάνισε αύξηση καθαρών κερδών στα 544 εκατ. ευρώ (προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη) από 257 εκατ. ευρώ το 2019, ενίσχυση οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 4,2% σε 865 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 840 εκατ. ευρώ, μείωση του δείκτη των NPEs κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 14,0%, που είναι ο χαμηλότερος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μείωση των συνολικών NPEs κατά 7,3 δισ. ευρώ έναντι του 2019 σε 5,7 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα διαμορφώθηκε σε 61,9% και είναι αυξημένος κατά 660 μονάδες βάσης το 2020. Οι νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισ. ευρώ το 2020, με οργανική αύξηση συνολικών ενήμερων χορηγήσεων κατά 2,1 δισ. ευρώ για τον όμιλο και αύξηση καταθέσεων κατά 2,4 δισ. ευρώ έναντι του 2019. Επίσης ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 16,3% και ο δείκτης CET1 σε 13,9%.

Η επόμενη μέρα

Ο κ. Καραβίας σχολίασε σχετικά με τις επιδόσεις ότι παρά το αντίξοο περιβάλλον λόγω του Covid-19, η Eurobank κάνει ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, ώστε να καταστεί μέσα στο 2021 η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα με μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Αφού υλοποιήσαμε χωρίς καθυστερήσεις το σχέδιο που είχαμε παρουσιάσει το 2019, είμαστε πλέον σε θέση να επιταχύνουμε περαιτέρω τη μείωση των NPEs με μια νέα τιτλοποίηση ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωσή της, ο δείκτης των NPEs θα μειωθεί στο τέλος του έτους κάτω από το 9%, λαμβανομένων υπόψη και των επιπτώσεων της πανδημίας, και σε περίπου 6% το 2022, συγκλίνοντας με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η σταθερότητα των εσόδων, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες προβλέψεις, στηρίζουν την κερδοφορία το τρέχον έτος, ενώ η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων θα φτάσει του χρόνου σε διψήφιο ποσοστό, όπως ακριβώς είχαμε εκτιμήσει πριν από την εκδήλωση της πανδημίας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ανθεκτικότητα της τράπεζας στις συνθήκες της πανδημίας τόνισε ότι τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων έφτασαν τα 865 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Στην επίδοση αυτή συνέβαλε το επιχειρηματικό μοντέλο, που περιλαμβάνει επίσης δύο συστημικές τράπεζες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε ακίνητα υψηλής απόδοσης.

Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν κερδοφόρες με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 128 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 168 εκατ. ευρώ το 2019. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων υποχώρησαν κατά 10,9% σε 241 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των οργανικών εσόδων κατά 4,3% σε 467 εκατ. ευρώ και αύξησης των λειτουργικών δαπανών κατά 3,9% μετά την εξαγορά της Piraeus Bank στη Βουλγαρία. Αναφορικά με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, ο δείκτης των NPEs βελτιώθηκε σε 6,7% το 2020, από 8,0% το 2019 ενώ η κάλυψη αυτών από προβλέψεις αυξήθηκε σε 47,4%, από 43,2% το 2019.

Σχετικά με την στήριξη της οικονομίας και την ανταπόκριση της τράπεζας στην αυξημένη ζήτηση για παροχή ρευστότητας σημειώνεται η συμμετοχή της Eurobank σε όλα τα κρατικά προγράμματα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του χαρτοφυλακίου ενήμερων χορηγήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκταμιεύσεις δανείων σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα έφτασαν σε 6,4 δισ. ευρώ το 2020, η μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση των τελευταίων 10 ετών. Στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η τράπεζα το πλήγμα στην οικονομία ήταν πιο ήπιο και αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο κ. Καραβίας καταλήγει στο μήνυμά του με ευχαριστίες για το προσωπικό για την εξαιρετική επίδοσή του κάτω από ακραίες συνθήκες. Σημειώνει σχετικά: «Μετά την πανδημία, προτεραιότητα θα είναι η ανάπτυξη, η οποία αποτελεί και κεντρικό στόχο της Eurobank. Καθώς είναι κρίσιμο αυτή να επιτυγχάνεται με βιώσιμο τρόπο, επιταχύνουμε την εισαγωγή της δέσμης κριτηρίων ESG σε όλες τις δραστηριότητες και τις διαδικασίες μας. Η Eurobank, διατηρώντας το προβάδισμα στην ελληνική τραπεζική αγορά, βρίσκεται σε εξαιρετική θέση να αξιοποιήσει τον ανοδικό κύκλο της οικονομίας και να προσφέρει αξία στο προσωπικό, τους πελάτες και μετόχους της».