Eurocatering (Φρεσκούλης): Δύο νέα εργοστάσια και είσοδος σε μανιτάρια και έτοιμα γεύματα

Eurocatering (Φρεσκούλης): Δύο νέα εργοστάσια και είσοδος σε μανιτάρια και έτοιμα γεύματα
Ο Φρεσκούλης ισχυροποιεί τη διεθνή παρουσία του και αποκτά νέα μέλη στην «οικογένειά» του.

Αποστολή Τρίπολη

Επενδύσεις 9,5 εκατομμύρια ευρώ, άνοιγμα μαγαζιού εντός της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη, ισχυροποίηση της θέσης στην αγορά vegan προϊόντων, αλλά και επέκταση δραστηριοτήτων στην περιοχή των Βαλκανίων, σχεδιάζει η Eurocatering, στην οποία ανήκει το brand Φρεσκούλης.

Πρόσφατα η διοίκηση της Eurocatering, στη μετοχική σύνθεση της οποίας περιλαμβάνεται και το όνομα του Απόστολου Ταμβακάκη επικεφαλής του fund EOS Capital Partners, προέβη στην εξαγορά της MC Fresh BG, στη Βουλγαρία, μια επένδυση που άγγιξε τα 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα στην κατοχή της πέρασαν και 45 στρέμματα γης προκειμένου να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο 3.500 τ.μ. και δύο γραμμές παραγωγής με δυναμικότητα 65.000 τεμαχίων ανά ημέρα.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ξενάγησης στους οπωρώνες στο Νεοχώρι Αρκαδίας, ο  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurocatering, Χρυσόστομος Μαυρόπουλος, εντός ολίγων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάθεση των σχεδίων δόμησης στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας.

«Έχουμε το 32% της αγοράς της Βουλγαρίας και αυτό το διάστημα είμαστε στη φάση που κλείνουμε συμφωνίες με αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Ρουμανία για να τους κάνουμε private label προϊόντα. Αρχές του 2021 προχωρήσαμε σε εξαγορά εταιρείας στη Βουλγαρία, η οποία αφορούσε, κατά κύριο λόγο, αποθήκες, γραφεία και αυτοκίνητα. Για το 2021-2022 σχεδιάζουμε επιπλέον επενδύσεις 9,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν το νέο εργοστάσιο της Αθήνας και 3,5 εκατ ευρώ το εργοστάσιο στη Σόφια» διευκρίνισε ο κ. Μαυρόπουλος.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχει ανοίξει μαγαζί στην Λαχαναγορά του Ρέντη, ουσιαστικά ένας ενιαίος χώρος που προέκυψε μέσα από τη συνένωση δύο ξεχωριστών μαγαζιών, εντός του οποίου ο τελικός καταναλωτής θα παραλαμβάνει από πρώτο χέρι τα προϊόντα που έχουν κοπεί μόλις από το χωράφι. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των  350.000 ευρώ και έχει ήδη προβλεφθεί και η δημιουργία κουζίνας, όπου γνωστοί σεφ θα μαγειρεύουν live μπροστά στο κοινό.

«Παρακολουθούμε στενά την αγορά και διαπιστώνουμε ότι η αγορά των vegan και των vegetarian, στην Ευρώπη διαμορφώνεται σε 5% και 8% αντιστοίχως, και το μερίδιό της αυξάνεται διαρκώς. Είμαστε λοιπόν σε συζητήσεις για την είσοδό μας στα μανιτάρια Βορείου Ελλάδος – θεωρώ ότι είναι το next big thing- αλλά και στην παρασκευή έτοιμων γευμάτων. Από έρευνες που έχουν γίνει προκύπτει ότι το μανιτάρι έχει 8 από τα 9 ιχνοστοιχεία του κρέατος» λέει χαρακτηριστικά.

Οι εξαγωγές, οι φρέσκοι χυμοί και η vegan Caesars

Να σημειωθεί ότι στις σκέψεις της Eurocatering είναι και η είσοδος στην παραγωγή φρέσκων χυμών. Είναι άλλωστε μία δραστηριότητα με την οποία είχε πειραματιστεί πριν από κάποια χρόνια, ωστόσο επειδή απαιτούνταν γενναία επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, η εν λόγω κίνηση έπαυσε για ένα χρονικό διάστημα και τώρα η διοίκηση της Eurocatering θεωρεί ότι το timing είναι κατάλληλο.

Η εταιρεία διαθέτει hubs σε Αθήνα, Λειβαδιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα και σκοπεύει να αναπτύξει το δίκτυό της στην Κρήτη και την Ήπειρο. Δραστηριοποιείται στον κλάδο 21 χρόνια, απασχολεί 360 εργαζόμενους και διαθέτει 77 ιδιόκτητα φορτηγά. Στην Ελλάδα το μερίδιο αγοράς διαμορφώνεται σε 27% και ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται το 2021 να κλείσει στο +11%-12%, ενώ έχει παρουσία σε Αλβανία, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 4-5% του τζίρου, ποσοστό το οποίο θα ανέβει σημαντικά και μετά τη δημιουργία του εργοστασίου στη Βουλγαρία.

«Βρισκόμαστε σε 1.250 σημεία την ημέρα και παραδίδουμε κάθε πρωί από τις 5:30 π.μ. Οι οδηγοί της εταιρείας παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο κομμάτι της παράδοσης, είναι χρόνιοι συνεργάτες μας και έχει χτιστεί εμπιστοσύνη όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θέλω και δεν σκέφτομαι να αφήσω το logistics σε τρίτους για ένα τόσο ευπαθές και ευαίσθητο προϊόν. Ξεκινήσαμε το 2005 με 5 στέμματα γης και σήμερα καλλιεργούμε, μέσω συνεργατών, 12.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Ήμασταν οι πρώτοι που έφεραν στην ελληνική αγορά το  iceberg και κανένας δεν πίστευε σε αυτόν τον κωδικό. Ως εταιρεία είμαστε εύρωστοι και κοιτάμε το μέλλον με θάρρος, και σε ότι αφορά τις εξαγωγές, αλλά και σε ότι αφορά νέες επενδύσεις».

Ο κ. Μαυρόπουλος πρόσθεσε μάλιστα πώς η καινούργια έδρα που θα δημιουργηθεί στην Αθήνα θα είναι σε θέση να παράγει στις γραμμές παραγωγής 350.000 σακούλες με σαλατικά την ημέρα, όταν σήμερα το μέγεθος αυτό δεν ξεπερνά τα 100.000 τεμάχια. Η λειτουργία της Eurocatering βασίζεται σε τρεις πυλώνες: το χονδρεμπόριο οπωροκηπευτικών , την τυποποίηση για τη HORECA , και την τυποποίηση, είτε για PL προϊόντα, είτε υπό το brand Φρεσκούλης που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή.

Ο μέσος όρος καλλιέργειας των οπωροκηπευτικών είναι 40 – 50 μέρες και κάθε στρέμμα μπορεί να παράγει κατά προσέγγιση 6.500 φυτά, αναλόγως το είδος, την εποχή και τις κλιματικές συνθήκες.

Εκτός από τους 16 κωδικούς σαλάτας, στα ράφια έχουν τοποθετηθεί υγιεινά γεύματα snackπου κινούνται στη λογική ready to eat, έδαφος κερδίζουν οι ατομικές φρουτοσαλάτες και τα super bowls, ενώ σε ένα μήνα κάνει ντεμπούτο η Caesar’s vegan.