Eurogroup – κραστ τεστ για την αξιολόγηση

Eurogroup – κραστ τεστ για την αξιολόγηση
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos walks past Lithuanian counterpart Rimantas Sadzius (R) and European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici (L) during an euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 11, 2015. REUTERS/Francois Lenoir - RTX1JZXM

Το κλίμα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών θα αξιολογήσει την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενόψει των επόμενων κινήσεων.

Στο Eurogroup της Παρασκευής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα τεστάρει τις διαθέσεις των συναδέλφων του, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται ότι θα εξαντλήσουν τις πιέσεις τους στην ολοκλήρωση της ενδιάμεσης αξιολόγησης, προειδοποιώντας ακόμη και με απώλεια της υποδόσης.

Αν και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέεται όλο το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ με τα προαπαιτούμενα, καθώς το 1,7 δισ. ευρώ συνδέεται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, εντούτοις, οι Ευρωπαίοι θέτουν ως τελική προθεσμία την 31η Οκτωβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Οι Ευρωπαίοι θα πιέσουν και με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα αυστηρότητας. Έτσι, αν και τα στελέχη του ESM έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση/διευκόλυνση των πληρωμών του χρέους, φαίνεται πως οι σχετικές ανακοινώσεις δεν θα γίνουν παρά  μόνο με την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης.

Η γραμμή των «σκληρών» που δείχνουν ότι δεν έχει ανακτηθεί ακόμη η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα φαίνεται πως επικρατεί, καθώς οι συνεχείς υπαναχωρήσεις των υπουργών, κυρίως στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Για το λόγο αυτό, οι δανειστές θα περιμένουν πρώτα και την ολοκλήρωση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ, κερδίζοντας χρόνο, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες αποδείξεις συμμόρφωσης. Με τον τρόπο αυτό θα κρατήσουν ικανοποιημένους και τους σκληρούς του Βορρά, κυρίως τη Γερμανία, που δεν θέλει να φανεί ελαστική ενόψει και των εκλογών που έρχονται.