Eurogroup: Χαμηλές προσδοκίες για την απόφαση της δόσης του 1 δισ.

Eurogroup: Χαμηλές προσδοκίες για την απόφαση της δόσης του 1 δισ.
Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÄåõôÝñá 4 Äåêåìâñßïõ 2017, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη.

Με τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, δεδομένων και των πρόσφατων δηλώσεων Ευρωπαίου αξιωματούχου, συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, το οποίο καλείται να αποφασίσει για την εκταμίευση ή μη των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, στα πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι τα 970 εκατ. ευρώ προέρχονται από κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, καθώς και την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων του δανείου της δεύτερης διάσωσης της χώρας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε προ ημερών ότι βασικό «αγκάθι» στη λήψη απόφασης είναι η νέα νομοθεσία που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη ενώ- κατά τον ίδιο- παρέμεναν και άλλες μικρότερες εκκρεμότητες. «Αν και απομένουν λίγες μέρες ακόμη και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, πιστεύω ότι οι πιθανότητες να μετατεθεί η λήψη απόφασης για αργότερα είναι πάρα πολλές», είπε.

Το σημαντικότερο «αγκάθι» για τη λήψη απόφασης παραμένει η νέα νομοθεσία που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη και η εκκρεμότητα με τους θεσμούς για το αν θα συμπεριληφθούν ή όχι τα επιχειρηματικά δάνεια στο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, καθώς οι τράπεζες πρέπει να στείλουν στον SSM τους νέους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του μήνα. Το νομοσχέδιο είναι κομβικό για να διαμορφωθούν οι στόχοι και των στεγαστικών δανείων.

Έτσι, το πιο πιθανό είναι να μην ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, καθώς η χώρα μας δεν απέσπασε μια θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Δεδομένου ότι δεν εφαρμόσθηκαν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα που απαιτούνταν ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της, το ζήτημα θα επανεξετασθεί στο άτυπο Eurogroup.

Η επόμενη συνεδρίαση του άτυπου Εurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να ληφθεί απόφαση σε άτυπη συνεδρίαση τον Απρίλιο, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, γιατί οι υπουργοί μπορούν να εξουσιοδοτήσουν το ΕWG να επικυρώσει την απόφαση.

Για το αν υπάρχει ανησυχία στους κόλπους των δανειστών σχετικά με τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών εξαιτίας προεκλογικών παροχών, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα προς συζήτηση στο σημερινό Eurogroup. Ωστόσο, προειδοποίησε σχετικά με τον κατώτατο μισθό ότι η υπερβολικά μεγάλη αύξησή του θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανεργία και ειδικά αυτή των νέων.

Υπέρ της αναβολής εκταμίευσης της δόσης θα ταχθεί η Γερμανία

H Γερμανία πρόκειται να ταχθεί υπέρ της αναβολής (έως τις 5 Απριλίου)  στην εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου κατά τη συζήτηση στο σημερινό Eurogroup αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή», στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σημερινή ατζέντα του Eurogroup και τονίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν πρόσφατα ανακοινώσει ότι μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί έχουν καθυστερήσει.