Eurogroup: Για plan b χρεοκοπίας έκαναν λόγο Ιρλανδία και Φιλανδία

Eurogroup: Για plan b χρεοκοπίας έκαναν λόγο Ιρλανδία και Φιλανδία
AppleMark

Αυτό θα ενεργοποιηθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών.

Βαρύ είναι το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο.  Αρχικά υπήρχε μεγαλύτερη συμπάθεια για την Ελλάδα, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες αυτή έχει εξασθενήσει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Είμαι πάντα αισιόδοξος και πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί μία συμφωνία, αλλά είτε θα φτάσουμε σε μία συμφωνία, είτε θα οδηγηθούμε στο Plan B, το οποίο θα σημάνει ελληνική χρεοκοπία, συμπλήρωσε. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το νόμισμά μας σταθερό και αυτό που πρέπει να γίνει να καταβάλουμε δυνάμεις να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά δε μπορούμε να το κάνουμε με κάθε κόστος, τόνισε ο κ. Στουμπ.

Όσο για το ενδεχόμενο μόλυνσης άλλων χωρών απάντησε πως δεν εκτιμά ότι θα επηρεαστούν σε αυτό το στάδιο, καθώς οι οικονομίες των χωρών είναι καλές, αναπτύσσονται, άρα δε νομίζω ότι θα υπάρξει ενδεχόμενο μόλυνσης.

H σημερινή συζήτηση στο Eurogroup θα προετοιμάσει την «μακρά πολιτική συζήτηση» που θα κάνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.

Ο Ιρλανδός υπουργός οικονομικών προέβλεψε ότι το σημερινό Eurogroup δεν θα έχει αποτελέσματα για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει αισιοδοξία μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που ήδη συνάντησα το πρωί», ανέφερε ο ίδιος. Παρόλαυτά, ο Μ. Νούναν τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα καιρός και χώρος για συζήτηση και προτάσεις».

Πρόσθεσε ότι περιμένει να ακούσει την παρέμβαση του Έλληνα ομολόγου του, αν και όπως είπε, οι προτάσεις του Γιάννη Βαρουφάκη «μοιάζουν περισσότερο με μακροοικονομική ανάλυση, παρά με συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες χρειάζονται σε μια διαπραγμάτευση».

«Οι δανειστές από την ευρωζώνη δεν μπορούν να κάνουν άλλες παραχωρήσεις για την Ελλάδα» συμπλήρωσε και όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις επιλογές από εδώ και πέρα, απάντησε: «Ετοιμαστείτε για το σχέδιο Β»…

Ερωτηθείς αν η Ιρλανδία προετοιμάζει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τη μετάδοση της κρίσης από ένα ενδεχόμενο Grexit, ο Μ. Νούναν απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει «μετάδοση της κρίσης». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ιρλανδία παρακολουθεί την κατάσταση και συμβουλεύεται την ΕΚΤ, την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας και άλλους οργανισμούς γι’ αυτό το θέμα.