Εurogroup: Η Ελλάδα ξεπέρασε στόχους – Θα απολαύσει πλήρους ευελιξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

Εurogroup: Η Ελλάδα ξεπέρασε στόχους – Θα απολαύσει πλήρους ευελιξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού
epa08046061 European Commissioner in charge of Economy, Paolo Gentiloni (L); Eurogroup President, Portuguese Finance Minister Mario Centeno (C) and Klaus Regling, Managing Director of the European Stability Mechanism (ESM) hold a press conference after an Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN) at the European Council in Brussels, Belgium, 05 December 2019. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη μέλη εξασφάλισε η Ελλάδα στο Eurogroup.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως όλη την ευελιξία που παρέχεται για όλα τα κράτη μέλη», απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν εξαιτίας της μεταμνημονιακής παρακολούθησης στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την τελευταία (5η) αξιολόγηση της χώρας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ξεπερνώντας τους δημοσιονομικούς στόχους με πλεόνασμα 4% για το 2019».

Νωρίτερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αναδεικνύοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να επιταχύνει ακόμα περαιτέρω, όπως τον ενημέρωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Η εικόνα συνολικά ήταν πολύ θετική, αν και υπήρχαν κάποιες αδυναμίες», προσθέτοντας πως διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του ότι η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα: «την κρίση του κορονοϊού και την κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στα σύνορα της χώρας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης».

Μέτρα 1% του ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης

Το Eurogroup σήμερα αποφάσισε να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που διαμορφώνονται για την υγεία των πολιτών και την οικονομία. «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι για όλα», είπε ο Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το Eurogroup θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου το πρώτο σημερινό πακέτο μέτρων να συμπληρώνεται διαρκώς.

Στο επίπεδο της Ευρωζώνης, ο Σεντένο ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σήμερα ότι ενόψει της πανδημίας του νέου κορονοϊού χρειάζεται άμεση, φιλόδοξη και συντονισμένη απάντηση και σε αυτό το πλαίσιο θα κάνουν χρήση «όλων των αναγκαίων εργαλείων για να περιορίσουν την κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19».

Τα μέτρα που αποφάσισαν οι εθνικές αρχές μέχρι τώρα, προσφέρουν σημαντική συνολική δημοσιονομική υποστήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, έχουν αποφασιστεί δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2020 για την στήριξη της οικονομίας, επιπρόσθετα των αυτόματων σταθεροποιητών, ενώ έχει επίσης αποφασιστεί να δρομολογηθούν μέτρα για την παροχή ρευστότητας τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ.

«Έχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει να παράσχουμε ταμειακές διευκολύνσεις ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, που συνίστανται στην παροχή εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών απαιτήσεων», συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν μελλοντικά αυτά τα ποσοστά.

Οι συνέπειες που θα έχει για τον προϋπολογισμό των χωρών η εφαρμογή αυτών των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 δεν θα λαμβάνεται υπόψη όταν εξετάζεται κατά πόσο συμμορφώνονται οι χώρες με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ.

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης να εφαρμοστεί «πλήρης ευελιξία» για να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας.

Ο Σεντένο είπε ότι συμφωνήθηκε να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να εξετάζουν την κατάσταση.

Τι προβλέπει το ανακοινωθέν

Μετά την τηλεδιάσκεψη της 10ης Μαρτίου ανάμεσα στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και την πρόεδρο της ΕΚΤ, τον πρόεδρο του Eurogroup και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, το Eurogroup είχε μια εις βάθος συζήτηση σήμερα, μαζί με μέλη της Ε.Ε. εκτός ευρωζώνης, για το πως θα αντιμετωπιστεί η τρομακτική ανθρωπιστική και οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Το Eurogroup εξέφρασε τη συμπόνια και την αλληλεγγύη του με τους πολίτες και τα κράτη μέλη που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από αυτήν την κρίση και την ευγνωμοσύνη της σε αυτούς που ρισκάρουν την ίδια την υγεία τους για να σώσουν ζωές. Το Eurogroup παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά και είναι σε διαρκή επαφή και συντονισμένο για να αντιδράσει με ισχυρά οικονομικά μέτρα σε αυτή την έκτακτη κατάσταση. Οι δεσμεύσεις που λάβαμε σήμερα αντανακλούν την αποφασιστικότητά μας να κάνει ότι χρειαστεί (whatever it takes) για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις τρέχουσες προκλήσεις και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να στηρίξουμε μια γρήγορη ανάκαμψη.

Σήμερα, καλωσορίσαμε όλα τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά αυτά που ελήφθησαν για να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα υγείας και τα συστήματα πολιτικής προστασίας έχουν επαρκής πόρους για να περιορίσουν και να καταπολεμήσουν την ασθένεια, να διατηρήσουν την ευημερία των πολιτών μας και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που έχουν πληγεί περισσότερο.

Αντιμέτωποι με αυτές τις έκτακτες περιστάσεις, συμφωνήσαμε ότι μια άμεση, φιλόδοξη και συντονισμένη αντίδραση είναι αναγκαία. Αποφασίσαμε να δράσουμε και θα απαντήσουμε γρήγορα και με ευελιξία στις εξελίξεις όπως εκτυλίσσονται. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία για να περιορίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του COVID-19. Συμφωνήσαμε λοιπόν σε μια πρώτη ομάδα εθνικών και ευρωπαϊκών μέτρων ενώ θέσαμε το πλαίσιο για περαιτέρω δράσεις για να απαντήσουμε στις εξελίξεις και να στηρίξουμε την ανάκαμψη.

Οι προκαταρκτικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η συνολική δημοσιονομική στήριξη στην οικονομία θα είναι μεγάλη. Έχουμε ως τώρα αποφασίσει να λάβουμε μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το 2020 για να στηρίξουμε την οικονομία, πέρα από τον αντίκτυπο τον αυτόματων σταθεροποιητών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν πλήρως. Έχουμε ως τώρα, δεσμευτεί να προσφέρουμε κανάλια ρευστότητας τουλάχιστον στο 10% του ΑΕΠ, που θα αποτελούνται από σχήματα δημόσιων εγγυήσεων και αναβολής πληρωμής φόρων. Τα νούμερα αυτά μπορεί να γίνουν πολύ μεγαλύτερα αργότερα.

Τα ακόλουθα μέτρα είναι μέρος της συντονισμένης μας δράσης για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας.

Όλες οι εθνικές αρχές θα επιτρέψουν στους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν και επιπροσθέτως θα εφαρμόσουν αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 θα καταπολεμηθούν και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα οικονομικά και κοινωνικά μας επιτεύγματα. Στο βαθμό που απαιτείται από την εξέλιξη της κατάστασης στην κάθε χώρα, θα εφαρμοστούν προσωρινά μέτρα όπως:

Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση της ασθένειας. Θα διατεθούν κατάλληλοι πόροι στους τομείς υγείας και τα συστήματα πολιτικής προστασίας.

* Στήριξη ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες διαταραχές και ελλείψεις ρευστότητας, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις σε τομείς και περιοχές που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα, συμπεριλαμβανομένου των μεταφορών και του τουρισμού – αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, δημόσιες εγγυήσεις για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να δανειστούν, εγγυήσεις για τις εξαγωγές και άρση ποινών για τις καθυστερήσεις σε δημόσιες συμβάσεις.

* Στήριξη στους εργαζομένους που πλήττονται για να αποφευχθούν απώλειες στην απασχόληση και στα εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένης και της βραχυπρόθεσμης στήριξης της απασχόλησης, της παράτασης των επιδομάτων ασθένειας και ανεργίας και αναστολή της πληρωμής φόρου εισοδήματος.