Eurogroup: Στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας η πιστωτική γραμμή από τον ESM

Eurogroup: Στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας η πιστωτική γραμμή από τον ESM
Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÄåõôÝñá 4 Äåêåìâñßïõ 2017, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πόροι 410 δισ. ευρώ γίνονται διαθέσιμοι από τον ESM για χώρες που θα ζητήσουν προληπτική γραμμή στήριξης. «Κρύα» η αντίδραση του Eurogroup στην έκδοση coronobonds. Οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να δώσουν «γραμμή».

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τη χρήση προληπτικών μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Το ύψος της πιστωτικής γραμμής

Τα προληπτικά μέσα, όπως η πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL), θα προσφέρουν πρόσθετη γραμμή άμυνας για το ευρώ και θα λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας για την προστασία από την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Το ύψος της πιστωτικής γραμμής θα ανέρχεται κατ’ αρχήν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας που θα τη ζητήσει.

Ο κ. Σεντένο είπε ότι μετά το Eurogroup που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, το συνολικό ποσό των δημοσιονομικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο σχεδόν διπλασιάστηκε στο 2% του ΑΕΠ και η παροχή ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους αυξήθηκε στο 13% του ΑΕΠ από το 10%.

Σημείωσε επίσης ότι ελήφθησαν συντονισμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που συμπληρώνουν τις εθνικές προσπάθειες, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε η συζήτηση για την προώθηση νέων μορφών στήριξης με στόχο την ισχυρότερη διαχείριση της κρίσης και την προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Θα υλοποιηθούν σύντομα»

«Σήμερα συζητήσαμε τα περαιτέρω πιθανά βήματα με την ειδική πρωτοβουλία του ESM για τον κορωνοϊό, την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την προσπάθεια της Επιτροπής να βρει νέους τρόπους, χρησιμοποιώντας το άρθρο 122.2, για να στηρίξει τις θέσεις εργασίας σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι. Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, θα υλοποιηθούν σύντομα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων, προσθέτοντας ότι δύναται να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. «Μεταξύ των υφιστάμενων εργαλείων μας, η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι το καταλληλότερο μέσο απάντησης στην πρόκληση του κορωνοϊού, ιδιαίτερα η ECCL», σημείωσε. Μία τέτοια προληπτική πιστωτική γραμμή, είπε, θα ήταν διαθέσιμη για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αλλά «επαφίεται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει αν θέλει να υποβάλει σχετικό αίτημα ή όχι».

Πού θα εστιάσουν οι όροι

Η βασική υπόθεση κάθε πιστωτικής γραμμής, πρόσθεσε, είναι ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα.

«Τα διαθέσιμα κεφάλαια θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να προσαρμοστεί, πιθανόν, εν όψει της μεγάλης εξάπλωσης του κορωνοϊού και του οικονομικού αντίκτυπου. Αν μια πιστωτική γραμμή χρησιμοποιηθεί, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της άμεσης υγειονομικής και οικονομικής απάντησης στην κρίση. Σε αυτή θα εστιάσουν οι όροι μας», εξήγησε ο επικεφαλής του ESM.

Τα coronabonds

Ερωτηθείς για το εάν τα ευρωομόλογα είναι στο τραπέζι ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Η αντίδραση που έχουμε είναι σημαντική αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις επιμέρους επιλογές, αρκέστηκε να απαντήσει.

«Είναι ένα από τα εργαλεία», συμπλήρωσε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι αλλά σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση. Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δάνεια του ESM έχουν εγγύηση όλων των κρατών μελών.