Eurogroup: Στόχος η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης

Eurogroup: Στόχος η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης

«Καλύτερα προετοιμασμένη η ΕΕ για την κατάρρευση μιας μεγάλης τράπεζας» δηλώνει ο Όλι Ρεν.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup σήμερα και αύριο είναι η επίτευξη της τραπεζικής ένωσης. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως η Γερμανία δεν θέλει να καθυστερήσει μια τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη, αλλά επιμένει ότι η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κεντρικού σώματος για την εξυγίανση των τραπεζών.

Η Γερμανία θέλει ένα δίκτυο εθνικών αρχών να λύει τις τράπεζες της ευρωζώνης με προβλήματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν κεντρικό, ενιαίο επόπτη για τις τράπεζες. «Μπορούμε μόνο να δράσουμε σύμφωνα με το σύνταγμα και το νόμο», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι τόσο πειστικά που θα πετύχουμε μια λύση που είναι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών και του γερμανικού συντάγματος».

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι περιμέναμε»

Πρόσθεσε πως οι τρέχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες δεν δίνουν νομική βάση σε ένα ευρωπαϊκό όργανο να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς, και για αυτό ένα δίκτυο εθνικών εποπτικών αρχών θα πρέπει να είναι επικεφαλής για την λύση των τραπεζών της ευρωζώνης που έχουν καταρρεύσει, οσο οι συνθήκες δεν τροποποιούνται.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν εκτιμά ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την κατάρρευση μιας μεγάλης τράπεζας, από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με συνέντευξη στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung.
Ωστόσο, πρόσθεσε, αρκετός κίνδυνος παραμένει για να πλήξει την εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Εντόπισε το πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό χάσμα μεταξύ του πυρήνα της ευρωζώνης και της περιφέρειας, της οποίας ο τραπεζικός κλάδος πλήττεται ακόμη από την έλλειψη εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Διαβάστε ακόμη: Εκτός ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα