Εuropol: Καμπανάκι η διακίνηση παραποιημένων τροφίμων στο διαδίκτυο . Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Εuropol: Καμπανάκι η διακίνηση παραποιημένων τροφίμων στο διαδίκτυο . Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
2020-07-02 12:26:27 Andy Kraag (Head of National Investigation) during a press conference at the Eurojust office, on the dismantling of an encrypted criminal communication network, in The Hague, The Netherlands 02 July 2020. Dutch and French authorities worked together to dismantle the network. ANP SEM VAN DER WAL Photo: AFP
Επικίνδυνα τρόφιμα αξίας 40 εκατ. δολ. κατασχέθηκαν στην τελευταία επιχείρηση Opson 2020, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα - Η διείσδυση προϊόντων χαμηλής ποιότητας στο διαδίκτυο εν μέσω πανδημίας και η κινητοποίηση των αρχών.

Διείσδυση προϊόντων χαμηλής ποιότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού διαπιστώνουν εθνικές και διεθνείς ελεγκτικές αρχές κι αυτό είναι μια εξέλιξη που πιθανώς συνδέεται με την πανδημία Covid-19, σύμφωνα με την Europol, που ενημερώνει για το αποτέλεσμα της επιχείρησης Opson, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα μεταξύ άλλων χωρών.

Παραποιημένα και εκτός προδιαγραφών τρόφιμα και ποτά βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων σε όλο τον κόσμο, με τις αυξανόμενες διαδικτυακές πωλήσεις τέτοιων δυνητικά επικίνδυνων προϊόντων να αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, αναφέρουν οι αρχές.

Επικίνδυνα τρόφιμα αξίας 40 εκατ. δολ. κατασχέθηκαν στην τελευταία επιχείρηση Opson 2020. Στοιχεία που δημοσιοποίησε η Interpol, η Europol, καθώς και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) για την επιχείρηση Opson ΙΧ, από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020, δείχνουν ότι εξιχνιάστηκαν 19 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται σε απάτη με τρόφιμα και συνελήφθησαν 406 ύποπτοι.

Κατασχέθηκαν περίπου 12.000 τόνοι παράνομων και δυνητικά επιβλαβών προϊόντων διατροφής, αξίας περίπου 28 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 320 τόνων λαθραίων ή εκτός προδιαγραφών γαλακτοκομικών προϊόντων στη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ελβετία. Οι εθνικές αρχές κατέσχεσαν μεταξύ άλλων ληγμένο γάλα και τυρί που αποτελούν απειλή για την υγεία των καταναλωτών. Επιπλέον, κατασχέθηκαν 210 τόνοι τυριών, που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις αναφορικά με την σήμανση και την προστατευόμενη γεωγραφική ονομασία προέλευσης. Σε περισσότερους από 5.000 τόνους που κατασχέθηκαν, η ζωική τροφή ήταν το κατασχεμένο προϊόν στη μεγαλύτερη ποσότητα και ακολουθούν αλκοολούχα ποτά (πάνω από 2.000 τόνους), δημητριακά και παράγωγα προϊόντα, καφές, τσάι και καρυκεύματα.

Στο ελαιόλαδο

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι σε στοχευμένη δράση για το ελαιόλαδο με συμμετέχουσες χώρες: Αλβανία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισλανδία, Ιορδανία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, κατασχέθηκαν συνολικά 149 τόνοι. Στην δράση, στην οποία ηγείται η Ελλάδα, περίπου 88 τόνοι από τις κατασχεμένες ποσότητες ήταν ελαιόλαδο από την Αλβανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Στην Ιταλία μάλιστα, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου, οι επιθεωρητές βρήκαν πλεόνασμα προϊόντος, το οποίο δεν καταχωρήθηκε στα επίσημα έγγραφα της εταιρείας, συνεπώς κατασχέθηκαν περισσότεροι από 66 τόνοι ελαιολάδου.

Έρευνα της Europol

Εξάλλου, έρευνα της Europol, που δημοσιεύθηκε πριν από περίπου ένα μήνα έδειξε ότι τα παραποιημένα προϊόντα που πωλούνται κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 δίνουν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας στους καταναλωτές αλλά αποτελούν πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, ειδικά όσα σχετίζονται με υλικά προστασίας από τον ιό. Έφερε δε στο φως στοιχεία για ιστότοπους που πωλούν πλαστά αιματολογικά τεστ ανίχνευσης Covid-19 που έχουν καταργηθεί από νομικές αρχές πολλών κρατών μελών της ΕΕ ενώ στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν ποσότητες  χλωροκίνης που διακινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Το ξέσπασμα της νόσου του κορωνοϊού προσέφερε μια ευκαιρία για γρήγορο χρήμα, καθώς οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν τις ελλείψεις σε γνήσια προϊόντα και τις ανησυχίες των πολιτών. Το δέλεαρ είναι τα κέρδη που παράγονται από αυτούς τους εγκληματίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της κρίσης.

Στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνεται επίσης ότι ο συντονισμός του Opson είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, οι υπηρεσίες του οποίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο των τροφίμων οργανώνουν και εκτελούν τους απαιτούμενους ελέγχους ακολουθώντας τις καθορισμένες σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο διαδικασίες. Ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία συμμετέχει στις έρευνες έχοντας αναπτύξει ένα δίκτυο ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διάθεσης των τροφίμων αλλά και κατά την εισαγωγή τους, εστιάζοντας σε προϊόντα με ειδικό βάρος για την ελληνική οικονομία και την δημόσια υγεία, όπως το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά.