Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο
One Euro Coin, stacked money on euro coins and banknotes in the background. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse in Thessaloniki, Greece, on April 15, 2020. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. (Photo Illustration by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Η αύξηση αυτή στον πληθωρισμό της ευρωζώνης που ξεπερνά σαφώς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Νέο υψηλό επίπεδο ρεκόρ την τελευταία δεκαετία αναμένεται να καταγράψει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2021 και να διαμορφωθεί στο 4,1% από 3,4% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη Εurostat, η αύξηση αυτή στον πληθωρισμό της ευρωζώνης που ξεπερνά σαφώς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οφείλεται κυρίως στην αύξηση στις τιμές της ενέργειας τον Οκτώβριο (23,5%, έναντι 17,6% τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενη από την αύξηση τιμών στις υπηρεσίες (2,1%, έναντι 1,7% τον Σεπτέμβριο), στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2%, έναντι 2,1% τον Σεπτέμβριο) και στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2%, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο).

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημειώνεται στη Μάλτα (1,4%), στην Πορτογαλία (1,8%), στη Φιλανδία (2,8%) και στην Ελλάδα (3%).

Τα υψηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού καταγράφονται τον Οκτώβριο στη Λιθουανία (8,2%), στην Εσθονία (7,4%), στη Λετονία (6%), στην Ισπανία (5,5%) και στο Βέλγιο (5,4%).