«Ευάλωτη» η Ευρώπη μπροστά στον ιό Έμπολα

«Ευάλωτη» η Ευρώπη μπροστά στον ιό Έμπολα

«Πρέπει να συγκροτηθεί ένα τάγμα ειδικών» υποστηρίζουν οι ειδικοί.

H Ευρώπη θα καταστεί «ευάλωτη» εάν δεν θεωρήσει την αντιμετώπιση των επιδημιών ως ένα «διακύβευμα εθνικής ασφαλείας» ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο επιστήμονας που μαζί με άλλους συναδέλφους του ανακάλυψαν τον ιό Έμπολα σε μία συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Είναι καιρός η Βρετανία και η Ευρώπη να συγκροτήσουν ένα τάγμα προσώπων που θα είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, που θα είναι πεπειραμένοι και θα είναι άμεσοι διαθέσιμοι» επισήμανε στη βρετανική εφημερίδα The Independent ο Βέλγος μικροβιολόγος Πέτερ Πιοτ, ο οποίος το 1976 ήταν ένας από τους πρώτους ερευνητές που αναγνώρισαν τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

«Δε διαθέτουμε κάτι ανάλογο και αυτό το γεγονός μας καθιστά ευάλωτους» εκτίμησε ο ειδικός, ο οποίος είναι σήμερα διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου (LSHTM) ενώ πρόσφατα επισκέφθηκε νοσηλευτικά κέντρα στη Σιέρα Λεόνε.

Ο καθηγητής Πιοτ, ο οποίος προεδρεύει μίας ομάδας που έχει αναλάβει το συντονισμό της εργασίας των επιστημόνων στην επιδημία του ιού Έμπολα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κρίνει αντιθέτως ότι το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) αποτελεί μία «εντυπωσιακή δύναμη».

«Δε διαθέτουμε «αυτήν την υπηρεσία ενημέρωσης για τις επιδημίες». Δεν θέλετε να εξαρτάστε από τις πληροφορίες που προέρχονται από της ΗΠΑ… Πρόκειται για ένα διακύβευμα εθνικής ασφαλείας», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Πέτερ Πιοτ, που εξέφρασε επικρίσεις για την αρχική «βραδύτητα» της ανταπόκρισης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, επιβεβαίωσε ότι «αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες αναμένεται να επιβραβευθούν».

Σύμφωνα άλλωστε με τον ίδιο «μας έχει δοθεί μια ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία επιδημία του ιού Έμπολα».

7.693 θάνατοι επί συνόλου 19.695 κρουσμάτων του ιού Έμπολα

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην επιδημία του ιού Έμπολα, ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, στη δυτική Αφρική αυξήθηκε σε 7.693 επί συνόλου 19.695 κρουσμάτων στις τρεις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Συνολικά, η συνεχιζόμενη επιδημία του Έμπολα, η χειρότερη από την ανακάλυψη του ιού, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 7.708 πρόσωπα σε όλο τον κόσμο.

Σιέρα Λεόνε: Στη χώρα αυτή, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 9.203 ανθρώπους που προσβλήθηκαν και 2.655 θανάτους ως την 24η Δεκεμβρίου.

Λιβερία: Στην πιο σοβαρά πληγείσα χώρα από την επιδημία συνεχίζει να καταγράφεται επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Ως την 20ή Δεκεμβρίου, είχαν καταγραφεί 7.862 κρούσματα και 3.384 θάνατοι.

Γουινέα: Στη χώρα όπου ξέσπασε η επιδημία του Έμπολα πριν από έναν χρόνο είχαν καταγραφεί ως την 24η Δεκεμβρίου 2.630 κρούσματα και 1.654 θάνατοι.
Πέραν των τριών αυτών χωρών της δυτικής Αφρικής ο απολογισμός των θανατηφόρων κρουσμάτων παραμένει αμετάβλητος: έξι στο Μαλί, όπου ο τελευταίος ασθενής είχε εξεταστεί και δεν είχε βρεθεί ο ιός στον οργανισμό του την 6η Δεκεμβρίου, ένα στις ΗΠΑ και οκτώ στη Νιγηρία.

Η Ισπανία και η Σενεγάλη έχουν καταγράψει από ένα κρούσμα, ουδένα εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο.

Ο Έμπολα, ένας από τους πιο επικίνδυνους ιούς για τον άνθρωπο που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, πλήττει ιδιαίτερα σκληρά το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών. Ως την 21η Δεκεμβρίου είχαν μολυνθεί 666 μέλη του προσωπικού και εξ αυτών απεβίωσαν τα 366, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.