Εβδομάδα Γυαλιού στην Βενετία: η αναγέννηση μιας παράδοσης

Σε πάνω από 100 εκθέσεις από 9 έως 16 Σεπτεμβρίου επιδεικνύεται αυθεντικό βενετσιάνικο γυαλί. 

Η τέχνη του φυσητού γυαλιού είναι μια σαγηνευτική τέχνη, τα γυαλιά Μουράνο επιδεικνύονται με υπερηφάνεια από τους κατόχους τους. Κι όμως, αυτή η 800 χρόνων καλλιτεχνική παράδοση είναι σε τροχιά παρακμής. Η Εβδομάδα Γυαλιού στη Βενετία (9 έως 16 Σεπτεμβρίου) φιλοδοξεί να την απογειώσει εκ νέου.

Mario Bellini in Murano. The architecture of glass, the glass of architecture Fondazione Musei Civici di Venezia
Mario Bellini in Murano. The architecture of glass, the glass of architecture Fondazione Musei Civici di Venezia

Τη δεκαετία του 1990 οι καλλιτέχνες στο νησάκι Μουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας γοητεύτηκαν από τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών και άρχισαν να φιλοτεχνούν μικρά σουβενίρ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι Κινέζοι να πλημμυρήσουν την αγορά με φτηνά αντίγραφα. Σήμερα, αυτά τα αναμνηστικά που βρίσκει κανείς στη Βενετία είναι κινέζικα, και πωλούνται ακόμη και στο ίδιο το Μουράνο. Το 2016, υπήρχαν στο Μουράνο 263 εργαστήρια υαλουργίας, 125 λιγότερα απ’ ό,τι το 2010.

Αυτή την πτώση φιλοδοξεί να ανακόψει η Εβδομάδα Γυαλιού στη Βενετία: σε πάνω από 100 εκθέσεις επιδεικνύεται αυθεντικό βενετσιάνικο γυαλί. Καλλιτεχνήματα από τον αιώνα μας και τον 20ό: γλυπτά από γυαλί, σκάφη υάλινα, φωτιστικά σχεδιασμένα από αρχιτέκτονες, χάντρες, μικρά μωσαϊκά. Η Stanze del Vetro εκθέτει το γεωμετρικού σχήματος γυαλί που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας του προηγούμενου αιώνα Κάρλο Σκάρπα. Επίσης, το γυαλί reticella που φιλοτεχνούσαν τα εργαστήρια Cappellin, τις δεκαετίες του 1920 και 1930.

Sleeping Putto, a glass sculpture GIBERTO con Fondazione Musei Civici di Venezia
Sleeping Putto, a glass sculpture GIBERTO con Fondazione Musei Civici di Venezia

Το προσφάτως ανακαινισμένο Μουσείο Γυαλιού στο Μουράνο δίνει έμφαση στη χρήση του γυαλιού σε αρχιτεκτονήματα, με το γυαλί που σχεδίασε για την πτέρυγα Ισλαμικής Τέχνης του Λούβρου ο αρχιτέκτονας Μάριο Μπελίνι. Στον χώρο Louis Vuitton εκτίθενται φωτιστικά που σχεδίασε το Barber & Osgerby, και τα οποία κατασκευάστηκαν στο Μουράνο. Ενώ, μεταξύ άλλων, ο Ματέο Σεγκούζο– μιας από τις πιο διάσημες οικογένειες υαλουργών- εξερευνά την τέχνη της χαρακτικής πάνω σε γυαλί.

Φωτογραφίες: www.theveniceglassweek.com

Δείτε ακόμη: Αυτοί είναι οι πιο καλοντυμένοι αστέρες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Σχετικά άρθρα