Evergrande και κερδοσκοπία στο κλάδο των ακινήτων, αναγκάζουν το Πεκίνο να εξετάσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

Evergrande και κερδοσκοπία στο κλάδο των ακινήτων, αναγκάζουν το Πεκίνο να εξετάσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας
(FILES) In this file photo taken on September 17, 2021 shows the halted under-construction Evergrande Cultural Tourism City, a mixed-used residential-retail-entertainment development, in Taicang, Suzhou city, in China's eastern Jiangsu province. - Anxious investors, employees and suppliers describe a scramble inside teetering Chinese property giant Evergrande, in a crisis that has shaken public trust as it struggles to tide over a liquidity crunch. (Photo by Vivian LIN / AFP) / TO GO WITH AFP STORY CHINA-ECONOMY-PROPERTY-EVERGRANDE,FOCUS BY BEIYI SEOW AND VIVIAN LIN Photo: AFP
Μία κίνηση που υποδηλώνει ότι ο Κινέζος πρόεδρος μπορεί να κάνει το πιο σημαντικό βήμα μέχρι τώρα στη δέσμευσή του να …τιθασεύσει την αγορά ακινήτων της Κίνας.

του Grady McGregor

Η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη παγκόσμια οικονομία που ουσιαστικά δεν έχει φόρο ακίνητης περιουσίας, αλλά η κυβέρνησή της μπορεί τελικά να αναγκαστεί να επιβάλει.

Νωρίτερα φέτος, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ανέθεσε στον ανώτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Han Zheng να διευρύνει το πείραμα της φορολογίας των ακινήτων σε περισσότερες πόλεις, σε μια προσπάθεια να επιβάλει δυνητικά φόρο ακίνητης περιουσίας σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η κίνηση υποδηλώνει ότι ο Xi μπορεί να κάνει το πιο σημαντικό βήμα μέχρι τώρα στη δέσμευσή του να …τιθασεύσει την αγορά ακινήτων της Κίνας.

«Τα σπίτια είναι για να ζεις, όχι για κερδοσκοπία», είχε πει ο Xi για πρώτη φορά το 2016.

Στις 16 Οκτωβρίου, ο Xi επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολογίας ακινήτων της Κίνας, αν και απουσίαζε η αναφορά για επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας σε εθνικό επίπεδο.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο στόχος του Xi να επιβάλει τελικά έναν εθνικό φόρο ακίνητης περιουσίας έγινε δεκτός με σκληρότατη αντίσταση από την πολιτική ελίτ της Κίνας, η οποία υποστηρίζει ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία της Κίνας. Αλλά οι παρατηρητές σημειώνουν ότι η ίδια ανώτερη τάξη μπορεί απλά να θέλει να κρατήσει την προσωπική περιουσία της μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των εφοριακών.

Παρά την πιθανή αντίσταση από τους πλούσιους και τους ισχυρούς, τα σχέδια για φορολογία ακινήτων κερδίζουν έδαφος στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης της Κίνας.

Το Σάββατο, το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο της Κίνας Xinhua ανέφερε ότι το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας ενέκρινε σχέδια για επέκταση ενός πιλοτικού προγράμματος φόρου ακίνητης περιουσίας σε περισσότερες αστικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Το Xinhua δεν είπε ποιες πόλεις θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά μετέδωσε ότι το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια και θα επιβάλει φόρο σε όλες τις οικιστικές και μη οικιστικές πιλοτικές περιοχές, εξαιρουμένων των αγροτικών νοικοκυριών, σύμφωνα με την ανταπόκριση.

Η έλλειψη φόρου ακίνητης περιουσίας δεν είναι απλώς μια ιδιορρυθμία στον φορολογικό κώδικα της Κίνας, αλλά μια πολιτική που έχει διαμορφώσει θεμελιωδώς – και διαστρεβλώνει – την οικονομική άνθηση της Κίνας.

Οι ειδικοί έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό ότι η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας είναι απαραίτητη για να εξαλειφθούν τα μη βιώσιμα στοιχεία της οικονομικής ανόδου της Κίνας – δηλαδή η αχαλίνωτη κερδοσκοπία και οι υψηλές τιμές των ακινήτων – συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής ανισότητας και οδηγώντας σε μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

Πηγή: fortune.com