Ευγενία Μελέα (Enel Green Power): «Εταιρείες οι οποίες εμπιστεύονται γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, είναι πιο επιτυχημένες»

Ευγενία Μελέα (Enel Green Power): «Εταιρείες οι οποίες εμπιστεύονται γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, είναι πιο επιτυχημένες»
Ευγενία Μελέα
Η Ευγενία Μελέα, Head of HR Europe, Enel Green Power, μιλά στο Fortune Greece για την προώθηση του επαγγέλματος του μηχανικού στα σχολεία από γυναίκες εργαζόμενες της εταιρείας, μοιράζεται τη δική της οπτική για το πώς διαμορφώνεται σταδιακά η αγορά εργασίας στην μετα-covid εποχή, ενώ σχολιάζει τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο.

Διαχειρίζεται περισσότερους από 1.200 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε πέντε ηπείρους, συνολικής ισχύος 54,6GW διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο. Ο λόγος για την Enel Green Power,η οποία συνοδεύει τον πλανήτη σε μια νέα εποχή βιώσιμης, απανθρακωμένης ενέργειας για όλους.

Εκτός όμως από την πράσινη ανάπτυξη και την αειφορία που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του DNA της, η διοίκηση της Enel δίνει έμφαση, σε παγκόσμιο επίπεδο, στον άνθρωπο. Ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής για εργασιακά περιβάλλοντα που χαρακτηρίζονται από την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους τους εργαζομένους, δίνει χώρο στις γυναίκες και τις μειονότητες να αναπτυχθούν στο εσωτερικό της. Αποτελεί δε την πρώτη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα που υπέγραψε, τον Μάιο του 2022, την Ευρωπαϊκή Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στόχο έχει την προώθηση της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών στην εργασία, ανεξάρτητα από ηλικία, αναπηρία, φύλο, φυλή ή εθνοτική καταγωγή, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η Ευγενία Μελέα, Head of HR Europe, Enel Green Power,μιλά στο Fortune Greece για την προώθηση του επαγγέλματος του μηχανικού στα σχολεία από γυναίκες εργαζόμενες της εταιρείας, μοιράζεται τη δική της οπτική για το πώς διαμορφώνεται σταδιακά η αγορά εργασίας στην μετα-covid εποχή, ενώ σχολιάζει τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο.

Κα Μελέα, το νέο επικοινωνιακό αφήγημα των εταιρειών ακούει στο όνομα “inclusion & diversity”. Κατά πόσο η έννοια της συμπερίληψης εφαρμόζεται στην πράξη; Τι ισχύει στην βιομηχανία ενέργειας, όπου οι γυναίκες μηχανικοί εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία;

Κάθε εταιρεία οφείλει, κατά τη γνώμη μας, να υιοθετήσει τις αξίες της συμπερίληψης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα και κυρίως, να τις ενσωματώσει στην επιχειρηματική της πρακτική. Η Enel Green Powerείναι η πρώτη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα που υπέγραψε, τον Μάιο του 2022, την Ευρωπαϊκή Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στόχο έχει την προώθηση της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών στην εργασία, ανεξάρτητα από ηλικία, αναπηρία, φύλο, φυλή ή εθνοτική καταγωγή, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Επιπλέον, η Enel Green Power όρισε το 2022 ως χρονιά Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης, διοργανώνοντας σημαντικές δράσεις, όπως η πρόσκληση της Enel Green Power Hellas προς όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου ανά τον κόσμο με σκοπό τη συμμετοχή τους στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Ακόμη και στις μέρες μας υπάρχουν δυστυχώς ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, όπως αυτό του μηχανικού. Όλοι εμείς, έχουμε την ηθική υποχρέωση να το αλλάξουμε αυτό και να εφαρμόσουμε την ποσόστωση και σε αυτή την περίπτωση. Στην εταιρεία μας στην Ελλάδα, απασχολούμε 65 μηχανικούς, από τους οποίους το 32% είναι γυναίκες και συνεχώς αυτό το ποσοστό αυξάνεται.

Η Enel Green Power τι είδους πρακτικές έχει υιοθετήσει προκειμένου να μυήσει περισσότερες γυναίκες στον χώρο και ταυτόχρονα να συμβάλει στην αναρρίχηση τους σε θέσεις ευθύνης;

Είναι γεγονός πως στην αγορά της ενέργειας το ανδρικό φύλο πρωταγωνιστεί  καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων εργασίας αλλά και θέσεων ευθύνης καταλαμβάνεται από απόφοιτους Πολυτεχνικών Σχολών. Αυτό βέβαια δεν επηρεάζει καθόλου τους κανόνες λειτουργίας της Εnel Green Power,όπου το φύλο, η ηλικία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η καταγωγή και κάθε άλλη διάκριση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κριτήριο για την πρόσληψη ή την επαγγελματική ανέλιξη ενός εργαζόμενου στην εταιρεία.

Άλλωστε, όπως έχουν δείξει έρευνες, εταιρείες οι οποίες εμπιστεύονται γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, είναι πιο επιτυχημένες από εκείνες στις οποίες κυριαρχούν μόνο άντρες. Σε αυτό το πλαίσιο, στην Enel Green Power σχεδιάζουμε προγράμματα που ενισχύουν τη θέση των γυναικών και την εξέλιξή τους σε θέσεις ευθύνης. Με γνώμονα την ενδυνάμωση και την εξέλιξη των γυναικών εντός της εταιρείας μας πραγματοποιούμε ειδικά προγράμματα, όπως το «Ηer Community» και το «Women engineers at schools». Το πρώτο αφορά μια κοινότητα που περιλαμβάνει όλες τις γυναίκες εργαζόμενες της εταιρείας στην οποία συζητούνται θέματα ενδιαφέροντος και οργανώνονται εργαστήρια με ειδικούς καλεσμένους πάνω σε θέματα που τις απασχολούν.

Μία άλλη πρωτοβουλία είναι η προώθηση του επαγγέλματος του μηχανικού στα σχολεία από γυναίκες εργαζόμενες της Enel Green Power, οι οποίες συζητούν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του επαγγέλματος με στόχο να δείξουν πως οι γυναίκες μπορούν να είναι εξαιρετικοί μηχανικοί. Τέλος, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το work-life balance είναι ένας πρωταρχικός στόχος που θέτουμε στους επικεφαλής της εταιρείας μας αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους. Ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος και αποδοτικός, αν δεν είναι καλά στην προσωπική του ζωή.

Όση εμπειρία και βαθιά γνώση να διαθέτει κανείς στο αντικείμενό του, είναι δεδομένο ότι εάν θέλει να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά και να εξελιχθεί θα πρέπει να είναι υπέρμαχος της δια βίου μάθησης. Μιλώντας για reskilling & upskilling, αλλά και για τη δυνατότητα αλλαγής καριέρας εντός της εταιρείας, «τρέχετε» προγράμματα που να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση;

Η συνεχής επιμόρφωση την εργαζομένων, αλλά και η απόκτηση της πλήρους εικόνας της εταιρικής λειτουργίας και κοινής προσπάθειας της εταιρίας από όλα τα μέλη του προσωπικού αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα. Με κύριο στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων της εταιρείας και την ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας, η Enel Green Powerκάνει πράξη την πρωτοβουλία One day in another department. Οι εργαζόμενοι περνούν μια ημέρα μαζί με συναδέλφους τους από άλλα τμήματα, παρατηρώντας και κατανοώντας τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και διευρύνοντας τον τρόπο σκέψης τους όσον αφορά τη συνολική προσπάθεια που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των εταιρικών στόχων. Με αυτόν τον τρόπο έρχονται και σε επαφή και με τμήματα που απαιτούν διαφορετικές γνώσεις από αυτές που ίσως οι ίδιοι έχουν. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο και στην περίπτωση που αποφασίσουν να μεταπηδήσουν σε έναν καινούριο τομέα στο μέλλον.

Η πανδημία έφερε την τηλεργασία, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας. Ποιο μοντέλο εργασίας είναι αποδοτικό στο δικό σας industry και πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί το περιβάλλον εργασίας στο εγγύς μέλλον;

Είναι σίγουρο πως η τηλεργασία που προέκυψε κατά την πανδημία άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μία εργασιακή συνθήκη που έδωσε λύσεις σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον πλανήτη και κατά συνέπεια έχει πολλούς υποστηριχτές. Ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της κάθε Εταιρείας και τη φύση κάθε ρόλου, η τηλεργασία μπορεί να αποτελέσει μια μορφή εργασίας που προσφέρει οφέλη τόσο στον εργαζόμενο όσο και στην ίδια την Εταιρεία. Το σίγουρο είναι ότι η ψηφιακή και απομακρυσμένη εργασία έχει έρθει για να μείνει. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα και να βρουν τρόπους αποτελεσματικότερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από αυτό το νέο πρίσμα. Να τονίσουμε πως η χρήση των νέων τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα η επένδυση σε εξελιγμένες τεχνολογίες διαχείρισης δικτύου είναι βασικές προϋποθέσεις προς την υλοποίηση αυτής της νέας πραγματικότητας και ενός πραγματικά αποδοτικού μοντέλου υβριδικής εργασίας.

Σε μια δύσκολη οικονομική συνθήκη, με την υγειονομική κρίση να βάζει χειρόφρενο στο επιχειρείν, η Enel κατάφερε να ενισχύσει το εργατικό δυναμικό της. Τι είδους στρατηγική ακολουθήσατε;

Eίναι πραγματικά αξιοσημείωτο πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι προσλήψεις στην Enel Green Powerξεπέρασαν το 40% της συνολικής δυναμικής της εταιρείας. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά πολύ στις πρακτικές της εταιρίας, στο κοινωνικό της πρόσωπο αλλά και στο ιδανικό περιβάλλον εργασίας που έχει καταφέρει να οικοδομήσει και το οποίο την καθιστά θεωρώ employer of choice. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το ότι η Εταιρεία μας είναι μια ηγετική δύναμη στον κλάδο της, καθίσταται αυτομάτως μια εξαιρετική επιλογή εργοδότη. Βάζει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του στον πυρήνα της λειτουργίας της. Έτσι, παρέχει σταθερά ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, παροχές σίτισης, επιδότηση για ενασχόληση με την άθληση, δωρεάν εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας αλλά και χρηματοδότηση παιδικού σταθμού για τους εργαζομένους με παιδιά.

Για εμάς είναι επίσης πολύ σημαντικό να καλλιεργείται ένα κλίμα προσφοράς και αλληλεγγύης εντός της εταιρίας, καθώς αυτό δημιουργεί το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων, βοηθάει στην σύσφιξη των σχέσεων και ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των τμημάτων. Και φυσικά, μέσα σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από στήριξη, κατανόηση και σταθερότητα, οι άνθρωποι μας γίνονται πιο δημιουργικοί και αποδοτικοί στην εργασία τους.

Δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, πώς προετοιμάζεστε για την επόμενη μέρα και πότε εκτιμάτε ότι θα εξέλθουμε αυτής;

Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, θέτει εμπόδια στην προοπτική ανάπτυξης ολόκληρης της Ευρώπης. Η απανθρακοποίηση και η χρήση πράσινης ενέργειας αποτελούν πλέον μονόδρομο, γι’ αυτό και η Enel Green Powerέχει βάλει τα δυνατά της για να γίνει αυτή η προοπτική μια πραγματικότητα στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι. Να σημειωθεί πως το χαρτοφυλάκιο μας τον Ιούνιο του 2022 αγγίζει συνολικά τα 481 MW, ενώ το πλάνο μας για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει ακόμη περισσότερες επενδύσεις και καινοτόμες λύσεις. Το σίγουρο όμως είναι πως η Enel Green Power, με παρουσία εδώ και 14 χρόνια στην Ελλάδα, θα πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, προς μια βιώσιμη και πράσινη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρει και ο Επικεφαλής Ευρώπης της εταιρείας μας Αριστοτέλης Χαντάβας, η Ελλάδα έχει το φυσικό πλεονέκτημα ο αέρας και ο ήλιος να είναι σε αφθονία, άρα οι ΑΠΕ μπορούν να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση και να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την κρίση.

Πώς θα αποκτήσουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες ορθές περιβαλλοντικές συνήθειες και πολιτικές και ποιος ο ρόλος εταιρειών, όπως η δική σας, σε επίπεδο εκπαίδευσης και δημιουργίας της κατάλληλης περιβαλλοντικής κουλτούρας;

Το στοιχείο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που οφείλει να χαρακτηρίζει μια εταιρεία με κοινωνικές & περιβαλλοντικές ευαισθησίες, σίγουρα εμπνέει τους ανθρώπους να τη δουν ως μια θετική δύναμη. Παράλληλα αυξάνει την δέσμευση των εργαζομένων σε αυτήν.

Στην Enel Green Powerπιστεύουμε πως ο συνδυασμός καλών πρακτικών υπέρ του εργαζομένου και το αίσθημα του να δουλεύεις σε μια εταιρεία που προσφέρει συνεχώς στην κοινωνία και είναι αειφόρα, είναι πολύ καλό σημάδι ότι είσαι στο σωστό εργασιακό περιβάλλον. Θεωρούμε επίσης πολύ σημαντικό εν ώρα εργασίας η εταιρεία να προσφέρει τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να βοηθούν και συμμετέχουν σε δράσεις που προσφέρουν στο κοινό καλό, όπως στην κοινωνία, στον συνάνθρωπό τους και στο περιβάλλον. Αυτό, εκτός από καλύτερους ανθρώπους, τους κάνει και καλύτερους εργαζομένους.

Τέλος να αναφέρω ότι στην Enel Green Power προσπαθούμε, πέρα από τις δωρεές και χορηγίες μας, να οργανώνουμε πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν στον εργαζόμενο γνώση, εμπειρία αλλά και μια μετρήσιμη αλλαγή στην καθημερινότητά του, καλλιεργώντας του θετικές περιβαλλοντικές συνήθειες, μια στάση που προάγει τη βιωσιμότητα και μια κουλτούρα προσφοράς.