ΕΒΙΚΕΝ: Δεν αρκούν οι μειώσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ

ΕΒΙΚΕΝ: Δεν αρκούν οι μειώσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ

Οι τιμές της ΔΕΗ επιδρούν αρνητικά στην ελληνική βιομηχανία και οδηγούν σε μείωση θέσεων εργασίας.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη και με τις ισχύουσες τιμές του ρεύματος συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση και η μείωση των θέσεων εργασίας. Αυτό ήταν ο μήνυμα των εκπροσώπων της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας(ΕΒΙΚΕΝ) σε εκδήλωση που έγινε σήμερα.

Οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας χαρακτήρισαν ανεπαρκείς τις μειώσεις των τιμολογίων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ -δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί επίσημα από τη ΔΕΗ στις βιομηχανίες- και ζητούν νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου το κόστος της ενέργειας να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, το κόστος της ενέργειας στη μέση τάση από το 2005 αυξήθηκε κατά 45%, ενώ με τις προτάσεις των τιμολογίων που παρουσίασε η ΔΕΗ, οι μειώσεις διαμορφώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο 5% και κλιμακώνονται μέχρι 10%. Αντίστοιχα όπως υποστήριξαν, στην υψηλή τάση με τα νέα τιμολόγια το κόστος της ενέργειας στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου προκύπτουν αυξήσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ τόνισαν ότι, ενώ η ΔΕΗ έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους, δεν έχει γίνει το ίδιο στα λοιπά στοιχεία που συνθέτουν το τελικό τιμολόγιο που πληρώνουν οι βιομηχανίες, με αποτέλεσμα η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα να είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη. Η τιμή της κιλοβατώρας στην υψηλή τάση διαμορφώνεται στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ενδεικτικά στη Γερμανία είναι 49 ευρώ και στη Γαλλία 42 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία:: Παντελής Σαίτας