Εβραίοι από την Ελλάδα που «κατέκτησαν» τον πλανήτη

Εβραίοι από την Ελλάδα που «κατέκτησαν» τον πλανήτη

Τι κοινό έχει ο Βιντάλ Σασούν με τον Ντασό και τον Ντανόν του κολοσσού γαλακτοκομικών; Τις ρίζες τους στην Ελλάδα.

Από την Μαργαρίτα Πουρνάρα

Μικρή αρχική υποσημείωση εβραϊκής ιστορίας: Στην χώρα μας η εβραϊκή παρουσία μετρά περίπου 2000 χρονια. Οι πρώτοι Εβραίοι που εγκαταστάθηκαν εδώ από την αρχαιότητα, ονομάζονται Ρωμανιώτες και είχαν σχηματίσει διάφορες κοινότητες ανά την χώρα, κάποιες εκ των οποίων δεν υπάρχουν πια λ.χ. στην Πελοπόνησο. Ηταν εντελώς εξελληνισμένοι και συνήθως έχουν επίθετα ελληνικά. Μετά τον διωγμό των Εβραίων από την Ιβηρική από τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα, ήρθε ένα νέο κύμα στην Ελλάδα, το οποίο εγκαταστάθηκε κυρίως στην Θεσσαλονίκη του 15ου αιώνα. Επρόκειτο για τους Σεφαρδίτες (Σεφαρδί σημαίνει Ισπανία και με τον όρο αυτό αναφέρεται κανείς στους Εβραίους που έχουν Μεσογειακή ή αραβική καταγωγή). Μιλούσαν λαντίνο που είναι μια μορφή παλαιών ισπανικών. Είχαν σπουδαία εμπορικά δίκτυα, ήταν γλωσσομαθείς και μορφωμένοι και ξεπέρασαν σε αριθμό τους Ρωμανιώτες, τους οποίους αντιμετώπιζαν ορισμένες φορές και λίγο υποτιμητικά.

Επίσης, σε πολύ μικρότερο βαθμό, υπάρχουν και οι λεγόμενοι Εσκενάζυ Εβραίοι (Ασκεναζίμ δηλάδή από την Γερμανία). Ο όρος αναφέρεται γενικά στους κεντροευρωπαίους και Ρώσους Εβραίους, οι οποίοι κατά κύριο λόγο μιλούσαν Γίντις. Η κοινότητα των Σεφαρδιτών της Θεσσαλονίκης έχει πολλά διάσημα τέκνα.

Το WE του news247 τους θυμάται με αφορμή την Ημέρα κατά του Αντισημιτισμού. Ένα εξ αυτών είναι ο παππούς του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει ουγγροεβραϊκή καταγωγή. Μάλιστα δεν έχει ποτέ διστάσει να συστηθεί δημοσίως ως «ο εγγονός ενός Ελληνα». Προπάππος από τη μητέρα του ήταν ο Μαρντοχάι Μαλάχ, ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα κοσμηματοπωλεία της Θεσσαλονίκης . Ο παππούς του τέως Γάλλου προέδρου ο Αρόν Μαλάχ, που ήταν γνωστός ως Μπενίκο, έφυγε μαζί με τη μητέρα του από την Ελλάδα για να σπουδάσει στο Παρίσι και το 1917 παντρεύτηκε τη Γαλλίδα Αντέλ Μπουβιέρ.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο γίγαντας των γαλακτοκομικών προϊόντων Danone ιδρύθηκε από έναν Ελληνα Εβραίο που είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη. Επρόκειτο για τον γιατρό και επιχειρηματία Ισαάκ Καράσο που έφυγε με την οικογένειά του από την πόλη λίγο πριν την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με προορισμό την Βαρκελώνη. Εκεί δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά και έκανε ένα βιομηχανοποιημένο γιαούρτι με γάλα και προβιοτικά. Λίγο αργότερα πήγε στην Γαλλία και ίδρυσε την Danone.

 

O γνωστός κομμωτής Βιντάλ Σασούν, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τα πλέον επαναστατικά χτενίσματα και κουπ ήταν υιός του Τζακ Σασσούν, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη.

 

Οι πιο ισχυροί οικονομικά απόγονοι Θεσσαλονικών Εβραίων είναι οι Γάλλοι Ντασό, του γνωστού κολοσσού της αεροναυπηγικής με επιρροή που ξεκινά από την κατασκευή πολεμικών αεροσκαφών και έφτασε μέχρι την ιδιοκτησία της εφημερίδας Φιγκαρό. Το 2012 ο Λοράν Ντασό, γιος του Σερζ Ντασό, που εξακολουθεί να διοικεί τον όμιλο επισκεφθηκε την πόλη ως απόγονος της εβραϊκής καταγωγής οικογένειας Αλλατίνη, σεφαρδίτες με Ιταλική καταγωγή .Μαζί ήταν η μητέρα του Νικόλ και τα αδέρφια του Τιερί και Μαρί Ελέν. Σκοπός ήταν να εγκαινιάσει ανακαινισμένη αίθουσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο που έγινε με δικές του δαπάνες.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής της ήταν η Βίλα Αλλατίνη, όπου σήμερα στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο κτίριο αυτό, που κατασκεύασε η οικογένεια Αλλατίνη το 1888, έζησε η Νοεμί Αλλατίνη, εγγονή του Λάζαρο Αλλατίνη, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην πόλη από την Ιταλία και έχτισε την οικογενειακή οικονομική αυτοκρατορία. Από τον γάμο της με τον Αντόλφ Μπλοχ η Νοεμί απέκτησε δύο παιδιά, τον Ντάριο και τον Μαρσέλ. Ο Μαρσέλ ήταν αυτός που, όταν η οικογένεια εκδιώχθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι, δημιούργησε τον βιομηχανικό όμιλο Ντασό, αφού άλλαξε έτσι το επίθετό του, κρατώντας το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο αδερφός του στην Αντίσταση.

Yπάρχει ένας ακόμα διάσημος Εβραίος Ελληνικής καταγωγής με ρίζες όμως από τα Γιάννενα. Είναι ο Σιντ Γκανίς, που διαπρέπει στην Αμερική έχοντας χρηματίσει επικεφαλής και ύστερα μέλος της Ακαδημίας των Οσκαρ, δηλαδή ένα από τα πόστα με την μεγαλύτερη επιρροή στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Πηγή: news247.gr