Ευρωαγορές: Άνοδος στην έναρξη των συναλλαγών με οδηγό τράπεζες και εταιρίες πετρελαίου, αερίου και τεχνολογίας

Ευρωαγορές: Άνοδος στην έναρξη των συναλλαγών με οδηγό τράπεζες και εταιρίες πετρελαίου, αερίου και τεχνολογίας
pexels
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,6% στις 427,03 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών, των εταιριών πετρελαίου και αερίου καθώς και τεχνολογίας να ηγούνται της ανόδου. Ο δείκτης χάνει 13% από την αρχή του έτους.

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών της Παρασκευής, εμφανίζοντας εικόνα σταθεροποίησης ύστερα από μια εβδομάδα με διακυμάνσεις στην οποία κυριάρχησαν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,6% στις 427,03 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών, των εταιριών πετρελαίου και αερίου, καθώς και τεχνολογίας να ηγούνται της ανόδου. Ο δείκτης χάνει 13% από την αρχή του έτους.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,5% στις 13.810,28 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,7% στις 6.252,03 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,8% στις 7.291,33 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,8%.

Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνουν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γαλλία και Ισπανία, καθώς και η ανακοίνωση της Eurostat για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Γαλλία έφτασε στο 4,8% σε διάστημα ενός έτους τον Απρίλιο, έναντι 4,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ανακοίνωσε του INSEE σήμερα, επιβεβαιώνοντας την πρώτη του εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Απριλίου.

Αυτό το επίπεδο δεν έχει παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 1985 και εξηγείται από τη μεγάλη άνοδο των τιμών όλων σχεδόν των κατηγοριών προϊόντων, με την ενέργεια να προηγείται (+26,5%).

Σημαντική επιτάχυνση παρουσίασαν και τον Απρίλιο οι τιμές των τροφίμων (+3,8%) και των υπηρεσιών (+3%) σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όταν ήταν αυξημένες κατά 2,9% και 2,3% αντίστοιχα.

Σχετικά με την Ισπανία, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 8,3% διαμορφώνεται τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ινστιτούτο στατιστικής, σε σχέση με το 9,8% του Μαρτίου και με τις εκτιμήσεις για 8,4%. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,4%, υψηλότερα από το 3,4% πριν από ένα μήνα και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1995.

Οι εναρμονισμένες με την ΕΕ τιμές, αυξήθηκαν 8,3% σε σχέση με πέρυσι, χαμηλότερα από το 9,8% τον Μάρτιο και αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.